IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде времето студентите в САЩ да изплатят заемите си

Голяма част от учащите ще го направят със спестяванията си от времето на пандемията

09:18 | 27.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Студентите в САЩ, изтеглили заеми за обучението си и разполагащи с много пари, вече не се надяват, че плащането ще им бъде опростено.

Тъй като лихвите по федералните студентски заеми ще започнат да се начисляват отново през септември след тригодишна пауза, група кредитополучатели, които имат натрупани спестявания, се готви да изплати своите заеми изцяло, пише Bloomberg.

Години наред студентите, изтеглили заем, се надяваха, че президентът Джо Байдън ще опрости поне част от задълженията им. Финансови експерти дори съветваха да не се изплащат заемите при замразяването на плащанията през периода на пандемията, докато има повече яснота. Но след като Върховният съд отхвърли плана на президента за опрощаване на заеми до 20 хил. долара на човек, някои кредитополучатели са решили, че не искат да чакат повече.

Такъв е случаят с Уил Нилсън в Декалб, Илинойс. 33-годишният мениджър на компания за търговия на дребно е имал възможност да спестява между 500 и 700 долара на месец по време на замразяването на плащанията.

Той е имал право на опрощаване на 20 хил. долара, което означава, че програмата е щяла да заличи всичките му задължения в размер на 16,3 хил. долара. Но след като планът на Байдън за облекчаване на задълженията вече категорично е в миналото, Нилсън казва, че планира да изплати заемите, за да се освободи от дълговете си и да може да започне да спестява за къща.

„Когато Байдън обяви плана, не мислех, че той ще бъде приет“, отбелязва той. „Бях обнадежден, но мислех, че ще бъде отхвърлен от съда“.

Част от студентите планират да изплатят задълженията си със спестяванията, събрани по време на пандемията

За много кредитополучатели изплащането на заемите или дори само покриването на необходимите вноски не е лесно. Паузата в плащанията беше въведена в началото на пандемията, когато много служители бяха съкратени от работа, уволнени или имаха неочаквани разходи.

На средностатистическото американско домакинство със студентски дълг са му оставали задължения в размер на 59 460 долара миналата година, показва проучване на NerdWallet, публикувано през януари. Проучването показва още, че жените са склонни да държат по-големи салда по студентски заеми, отколкото мъжете на тяхната възраст, а чернокожите и латиноамериканците се нуждаят от повече време да изплатят заемите си от своите бели колеги.

По данни на Федералния резерв по-голямата част от кредитополучателите не са направили нито едно плащане по студентските си заеми през периода август 2020 г. – декември 2021 г. Сега, когато наближават сроковете за изплащане, някои казват, че ще откажат да плащат. Други пък са спестили пари в брой и са готови да се отърват от дълга си.

Джейсън Гутиерес, 34-годишен мъж от Южна Каролина, изчистил заемите си в първите месеци на пандемията, изплащайки последните оставащи 9 хил. долара от задълженията си на стойност 50 хил. долара. След като Байдън обяви плана за еднократно опрощаване на дълга, Гутиерес поискал парите да му бъдат възстановени, надявайки се, че дългът му ще бъде опростен.

Заради правните предизвикателства пред плана за опрощаване той заделял парите в спестовна сметка с висока лихва. И макар че двамата с годеницата му обсъждали дали да нулират салдото, на този етап те планират да правят месечни вноски, докато парите от 4,3% лихва се трупат в спестовната им сметка.

„Имам заделени пари, за да го изплатя“, споделя той. „Просто е жалко да си толкова близо до опрощаването и то да ти бъде отнето след това“.

Според специалистите по финансово планиране дори ако някой може да си позволи да изплати студентския си заем, това може да не е най-доброто му решение. В зависимост от доходите на кредитополучателя другите му задължения и лихвения процент може да се окаже разумно да използва допълнителните пари за инвестиция, първоначална вноска за жилище или да печели от лихви в спестовна сметка с висока доходност.

„Това се нарича лихвен арбитраж - теглите кредити с ниски лихви и инвестирате в такива с високи“, каза Франсиско Аяла, специалист по финансово планиране в The Coleridge Group. „Проблемът при тази стратегия е, че кредитополучателите могат да затънат в дългове и да си създадат излишен финансов риск“, допълва той.

За други психологическото облекчение от изплащането на студентските им заеми е най-примамливо.  Ерин Джеймисън, 31-годишна жена, живееща в Синсинати, Охайо, имала оставащи 23 хил. долара по федерални студентски заеми, които трябва да изплати, след като получила бакалавърска и магистърска степен по английски език. Живеейки с родителите си в продължение на няколко години и ограничавайки разходите си до най-необходимото, тя успяла да намали този остатък до около 13 хил. долара до началото на пандемията.

След като разбрала, че планът на Байдън за опрощаване на заеми е отхвърлен, а имала право на облекчение от 10 хил. долара, тя решила да изплати целия си баланс през юли, преди лихвите да започнат да текат отново.

„Дори да бъде одобрено някакво опрощаване на заемите в бъдеще, ще плащам все повече и повече лихви“, казва Джеймисън. „Просто не исках да плащам повече лихви. Радвам се, че вече не мисля за това и мога да продължа напред“, допълва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още