IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяването на плащанията по студентските заеми в САЩ ще удари американската икономика

То ще бъде значителен насрещен вятър за потреблението и спестяванията

12:36 | 30.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки че драмата около потенциалния дефолт на САЩ бързо избледня, след като Конгресът се споразумя за таван на дълга през юни, ефектите от няколко разпоредби в сделката тепърва ще се усещат, пише за Financial Times Тифъни Уайлдинг, икономист и управляващ директор на Pimco.

Може би най-забележителното е изискването всички лихвени плащания по федерални студентски заеми отново да започнат да се натрупват от 1 септември, като ще станат изискуеми от октомври. Възобновяването на плащанията върху по-голямата част от неизплатения студентски дълг в размер на 1,6 трилиона долара вещае значителен насрещен икономически вятър в САЩ, задаващ се през третото тримесечие на тази година.

Законът за коронавирусната помощ, обезщетенията и икономическа сигурност - приет през март 2020 г. - последван от изпълнителни заповеди от администрациите на Тръмп и Байдън, постави на пауза плащанията по федералните студентски заеми като част от отговора на пандемията. Паузата, която беше удължавана осем пъти, означаваше, че повече от три години около 20 милиона души, взели заеми за финансиране на висшето си образование, не трябваше да правят плащания от средно 200-400 долара на месец, според данни на Федералния резерв на САЩ.

Нещо повече, около 16 милиона кредитополучатели на студентски заеми, които вече бяха одобрени от програмата за анулиране на заеми на администрацията на Байдън, също няма да получат облекчение, след като Върховният съд на САЩ наскоро постанови, че Белият дом няма правомощия да анулира тези заеми.

Допълнителната сметка, пред която сега са изправени много потребители в САЩ, идва в момент, когато икономиката вече се забавя поради изоставащите ефекти от по-рестриктивната парична политика и напрежението в банковия сектор.

Вярваме, пише Уайлдинг, че макроикономическото въздействие от възобновяването на плащанията по заемите ще бъде значително поради няколко причини. Първо, цифрата може да е по-голяма от широко цитираната годишна оценка за 60 милиарда долара. Тя се основава на проучване на борда на Фед за подмножество от заеми към първото тримесечие на 2020 г. Разглеждайки по-широката извадка обаче, която в момента е със замразено обслужване, и актуалният среден лихвен процент по федералните заеми от 6,36 процента, ние изчисляваме, че вероятно става въпрос за плащания от около 100 милиарда долара годишно.

Второ, въпреки излишните спестявания в икономиката, данните за дълговете, събрани от агенциите за кредитен рейтинг, сочат, че потребителите в САЩ са използвали временното увеличение на паричния си поток от паузата по обслужването, за да поемат още дългове. Неотдавнашно изследване на Чикагския университет подчертава, че кредитополучателите, които са се възползвали от мораториума върху студентския дълг, рязко са увеличили своите ипотечни кредити, заеми за автомобили и задължения по кредитни карти. С възобновяването на плащанията тези домакинства ще трябва да обслужват както оригиналния си дълг, така и допълнителните заеми.

Трето, възобновяването на плащанията по студентските заеми не е единствената правителствена политика, която вероятно ще предизвика нестабилност през втората половина на 2023 г. Крайният срок за подаване на данъчните декларации за райони, засегнати от природни бедствия, включително Калифорния, беше изместен от април към октомври. Това временно повиши потреблението през април, но очакваме компенсация през октомври. Ние изчисляваме, пише Уайлдинг, че изместването на данъчната дата може да доведе до удар от 30-50 милиарда долара върху дискреционния доход в САЩ през четвъртото тримесечие.

Разбира се, ефектът от възобновените дългови плащания върху дискреционните доходи няма да се усети еднакво сред домакинствата в САЩ. Плащанията по студентски заеми касаят предимно домакинствата с по-високи доходи, като 28,1 процента от плащанията са на горните 20 процента от разпределението по доходи, според данни на Фед и Brookings. Същите тези домакинства с по-високи доходи представляват 80 до 90 процента от излишните спестявания, натрупани от началото на пандемията, което предполага, че те все още имат някакъв буфер, от който да се възползват, за да си помогнат за посрещането на тези плащания.

И все пак по-високите лихвени плащания вероятно ще отнемат от общите излишни спестявания, които много домакинства натрупаха по време на пандемията, и ще натежат върху спестяванията и решенията за потребление през следващите няколко години. Месечните плащания за година се оценяват на 5 процента от оставащия запас от излишни спестявания за среден индивид, но като се изключи квинтилът с най-високи доходи очакваното въздействие нараства до около 37 процента от текущите излишни спестявания - значителна част.

Изводът е, че промените в правителствената политика допринасят за макро волатилността в момент, когато икономиката на САЩ вече се забавя. Макар че продължаваме да вярваме, че стабилните баланси на домакинствата са буфер за цялата икономика, въздействието на по-високите разходи за обслужване на дълга ще елиминира една важна подкрепа за общия растеж в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още