IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Фед може да купи активи за 2 трилиона долара

Ключовият въпрос не е размерът на първата стъпка, а колко далеч Фед ще трябва да стигне, коментират анализатори

20:39 | 25.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Goldman: Фед може да купи активи за 2 трилиона долара

Федералният резерв може да купи щатски ДЦК на стойност 2 трилиона долара, се казва в изявление на Goldman Sachs цитирано от MarketWatch.

Анализатори очакват Фед да обяви нова програма за изкупуване на активи или вливане на ликвидност на срещата на съвета на директорите на централната банка на 3-ти ноември.

Според анализаторите на Goldman Sachs Ян Хациус и Свен Яри Стен в края на срещата Фед може да обяви закупуването на активи за над 500 млрд. долара през следващите 6 месеца. Фед може да обяви изкупуването на облигации за 100 млрд. на месец, посочват анализаторите.

„Както при всяка кампания за разхлабване или затягане на финансовата политика, ключовият стратегически въпрос не е размерът на първата стъпка, а колко далеч Фед ще трябва да стигне, за да осъществи двойната си цел за ниска инфлация и максимално, устойчиво ниво на заетостта“, казват икономистите и прогнозират, че общата сума, която Фед ще трябва да вложи е 2 трилиона долара.

Тази цифра е по-висока от прогнозите на други финансови институции. Bank of America Merrill Lynch очаква Фед да закупи държавни облигации за 1 трилион долара, докато анализатори от HSBC коментират, че общата сума трябва да достигне 1,5 трилиона долара, за да „има задоволителен ефект“ върху дългосрочните лихвени проценти и икономическата активност.

Прогнозата на Goldman се отрази негативно на курса на долара, който изгуби позиции спрямо останалите валути. Това насърчи търговията с акции и злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
ot dosta vreme USA se upravliava ot absolutno sashtite genii koito zatriha BG predi 20 godini s grabeji, restitutsii i pe4atane na pari
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
pe4etaneto na pari vodi edinstveno i samo kam hyper inflatsia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още