fallback

Китай понижи кредитния рейтинг на САЩ

Очевидната тенденция на Федералния резерв към обезценка на долара е сред основните причини за решението

09:11 | 10.11.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Китайската агенция за кредитен рейтинг Dagong Global Credit Rating понижи оценката си за рисковия профил на американските правителствени облигации. Като причина за това се посочва новата програма за вливане на ликвидност в САЩ, в рамките на която се очаква наливането на още 600 млрд. долара на финансовия пазар.

Освен редукцията, която е от оценка АА до А, агенцията обявява, че оставя рейтинга на САЩ под наблюдение с негативна перспектива, съобщава MarketWatch.

Организацията, която е единствената напълно държавна агенция за кредитен рейтинг в Китай, се мотивира с „очевидната тенденция на Федералния резерв към обезценка на долара и задълбочаване и удължаване на кредитната криза в САЩ“.

„Подобен ход напълно отразява интересите на кредиторите на САЩ, тъй като показва отслабването на намеренията на американското правителство да върне дълговете си“, се посочва съобщение на агенцията.

Понижението на кредитния рейтинг идва малко повече от месец след отказа на американските регулаторни органи в САЩ да поставят оценки на американски облигационни емисии.

В отговор на това Dagong посочи, че мерките на властите в САЩ са дискриминационни и че ще се стигне до съдебен процес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още