fallback

Бернанке: Покупката на повече ДЦК от Фед определено е възможна

Председателят на Федералния резерв заяви, че икономиката на САЩ расте толкова бавно, че е на ръба на устойчивия растеж

11:16 | 06.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че икономиката на САЩ расте толкова бавно, че е на ръба на устойчивия растеж, като посочи, че е възможно централната банка да увеличи покупките си на държавни ценни книжа (ДЦК), предаде Bloomberg.

В началото на ноември централната банка на САЩ реши да инжектира по този начин 600 млрд. долара в банковата система, за да стимулира банковото кредитиране и растежа.

„Не сме много далеч от нивото на растеж, под което икономиката се нуждае от външна подкрепа“, посочи Бен Бернанке в интервю, излъчено вчера от CBS. „Това е много близо до границата. Необходими са около 2,5% ръст, само за да се задържа безработицата на стабилно ниво и точно това се получава в момента“.

В интервюто Бернанке защити усилията на централната банка да подкрепи растежа на икономиката, който е толкова слаб, че през ноември броят на разкритите нови работни места нарасна незначително само с 39 хил.

Равнището на безработица в САЩ се повиши до 9,8% през ноември, връщайки се на нивата от пролетта. Тогава безработицата временно се понижи заради работните места, създадени от щатското правителство във връзка с преброяването на населението.

Според представители на опозиционната Републиканска партия обаче политиката на Федералния резерв за вливане на ликвидност е рискована, защото може да стимулира инфлацията, без да се намали високата безработица.

„При сегашната скорост на икономиката може да минат четири-пет години, преди да се върнем към по-нормални нива на безработица от около 5% до 6%“, заяви Бернанке. Покупката на повече облигации от планираното определено е възможна“, посочи още той. „Това зависи от ефикасността на програмата и от перспективите за инфлацията и икономиката.“

Според Бернанке повторна рецесия на САЩ засега „не изглежда вероятна", защото състоянието на някои сектори на икономиката като жилищния не може да се влоши повече. И все пак, един дълъг период на висока безработица може да навреди на доверието и е „основен източник на риск, който може да доведе до нов спад в икономиката“, посочи той.

„Запазването на китайската валута твърде евтина е лошо за американската икономика, защото вреди на търговията“, каза още председателят на Фед. „Това е лошо и за други нововъзникващи пазарни икономики. Това е лошо за Китай, тъй като освен всичко друго означава, Китай няма независима парична политика.“

Темпът на инфлация в САЩ се забави през тази година, като индексът на потребителските разходи, с изключване на храните и енергията, се повиши с 0,9% на годишна база през октомври, което е най-бавното му темпо за последните 50 години.

Без действие от страна на централната банка, икономиката можеше да попадне в дефлация или в период на продължителен спад на цените, заяви Бернанке. Той посочи, че е „100 процента“ убеден, че, когато е необходимо, централната банка ще овладее инфлацията и ще обърне гъвкавата си парична политика.

„Ние бяхме много, много ясни, че няма да позволим на инфлацията да се вдигне над 2%“, каза той.

"Може да увеличим лихвените проценти след 15 минути, ако се наложи," каза той. „Така че, наистина няма проблем с увеличаването на лихвените проценти и затягането на паричната политика, охлаждането на икономиката и намаляването на инфлацията в подходящия момент.“

На политиката на Федералния резерв за закупуване на държавни ценни книжа не трябва да се гледа като на печатане на пари, посочи още Бернанке.

„Количеството на парите в обращение не се променя", заяви той. "Паричното предлагане не се променя по някакъв значителен начин. Това, което правим, е да намаляваме лихвените проценти чрез покупките на държавни ценни книжа.“

Щатският долар поскъпва с 0,8% срещу еврото днес, като към 11:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3302 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още