IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2010 донесе 11% ръст на Dow

Инвеститорите стават все по-оптимистично настроени за 2011 въпреки бавното възстановяване на щатската икономика

11:05 | 01.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
2010 донесе 11% ръст на Dow

Изминалата година донесе двуцифрени повишения на борсовите индекси в САЩ, въпреки че щатската икономика продължава да се възстановява по-бавно от очакваното. 

Ценово-претегленият Dow Jones Industrial Average приключи сесията в петък на ниво от 11 578 пункта и отбеляза 11% ръст през 2010 г.

Още повече с 13% нарасна широкият индекс S&P 500, който приключи сесията в петък на ниво от 1 258 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нарасна най-много през 2010 г. със 17% до 2 653 пункта.

Водещите индекси в САЩ се движиха в тесен интервал през последната борсова седмица на годината, но успяха да се повишат до най-високите си нива от фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers насам.

2010 година започна силно за щатските индекси, но притесненията за дълговата криза в Европа успяха да внесат негативен тон. Бавното икономическо възстановяване на САЩ, особено на пазара на труда и жилищния сектор, също натежа на фондовите пазари в страната.

Борсовият срив от 6 май, при който Dow потъна с близо 1000 пункта в рамките на минути, допринесе за засилването на предпазливостта на инвеститорите.

През август обаче председателят на Федералния резерв Бен Бернанке увери инвеститорите, че мерките за насърчаване на икономиката ще останат в сила, след което през ноември централната банка обяви, че ще инжектира още 600 млрд. долара в банковата система чрез покупката на държавни облигации.

Въпреки че икономиката се възстановява бавно, инвеститорите стават все по-оптимистично настроени за 2011 г. Според последното проучване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори повече от половината от инвеститорите са оптимисти за фондовия пазар през тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още