fallback

Американският дълг надхвърли рекордните 14 трлн. долара

Съвсем скоро размерът на задълженията на САЩ ще достигне заложения от закон таван от 14,29 трлн. долара

10:01 | 21.01.11 г. 16
Автор - снимка
Създател

Размерът на американския правителствен дълг премина границата от 14 трлн. долара за пръв път в историята. Това стана ясно след края на вчерашната търговска сесия на американската борса, когато бе публикуван доклад на финансовото министерство.

Той показва, че дългът на правителството е стигнал 14,001 трлн. долара, което е съвсем близо до законовите ограничения за това, колко задължения може да поема държавата.

Към момента ограничението е 14,294 трлн. долара, т.е. с по-малко от 300 млрд. долара над сегашното ниво на дълга.

Размерът на максималния дълг е един от ключовите въпроси, по които дебатират американските законодатели. Позицията на демократите е, че таванът трябва да бъде вдигнат, докато републиканците настояват това да не се прави, а по-скоро да се търси съкращаване на разходите.

Очакванията на финансовото министерство са, че таванът ще бъде достигнат някъде в периода 31 март – 16 май. Това става ясно от писмо на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, изпратено до Конгреса миналия месец.

Министърът е призовал законодателите да вдигнат тавана, предупреждавайки, че ако това не стане, то може да се стигне до катастрофални последици за икономиката на САЩ.

В случай че не се стигне до увеличаване на допустимото ниво на дълг, то финансовото министерство няма да може да заема средства. Това поставя риск от необслужване на съществуващи задължения и лихвени плащания.

Анализатори посочват, че така може да се стигне до сериозни проблеми не само за САЩ, а и за останалите държави, инвестирали в американски дългови книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още