fallback

Карл Айкан връща парите на инвеститорите си, уморил се да ги управлява

Финансовият сектор е изненадан от изказването му, особено предвид, че в скорошни интервюта той не е давал индикации за подобно намерение

21:41 | 08.03.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Карл Айкан, който е мениджър на хедж фонд, ще върне капитала на външните си инвеститори, присъединявайки се към редица свои колеги, които повече не искат да се занимават с управлението на чужди пари, предаде Ройтерс.

Айкан, който е известен с умението си да избира печеливши акции, е заявил, че се е уморил от управлението на чужди пари, тъй като пазарите стават все по-непредсказуеми, а инвеститорите – все по-взискателни.

„Може да прозвучи банално, но загубите, понесени от инвеститорите в нашите фондове през 2008 г., ме притесниха в много отношения повече, отколкото моите собствени загуби“, твърди 75-годишният Айкан в писмо до инвеститорите. Той е добавил, че не иска да носи отговорност при евентуална друга криза.

Писмото е с дата 7 март, а копие от него е изпратено днес до регулаторните органи.

Външни инвеститори са вложили близо 1,75 млрд. долара в хедж фонда Icahn Capital на Карл Айкан.

Сред най-скорошните действия на Айкан беше борбата за контрол върху енергийната компания Dynegy. Милиардерът също така принуди Motorola да се раздели на две.

Възвръщаемостта от инвестициите във фонда на Айкан през годините е голяма, а 2011 също започна добре с възвръщаемост от 8,7% за първите два месеца на годината при средна възвръщаемост за сектора от 2,08% за периода. От създаването му през 2004 г. възвръщаемостта на фонда е 106,9%, е съобщил на инвеститорите милиардерът.

Секторът е изненадан от изказването му, особено предвид, че в скорошни интервюта той не е давал индикации за подобно намерение. Преди него такова решение взеха протежето на Джордж Сорос Станли Дръкънмилър и други хедж фонд мениджъри.

Писмото на Айкан съдържа и предупреждение за евентуално отслабване на пазарните условия през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още