IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chrysler отново излезе на плюс

Под ръководството на Fiat изпадналият някога в криза Chrysler вече е на печалба

16:06 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Chrysler дължи възраждането си в голяма степен на главния изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе. <em>Снимка: </em>Ройтерс</p>

Chrysler дължи възраждането си в голяма степен на главния изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе. Снимка: Ройтерс

Италианският мажоритарен собственик на Chrysler – Fiat, очевидно е успял да запознае американците с „Ла Долче Вита“. Американският концерн успя да излезе на плюс под ръководството на Fiat. Най-малкият от трите американски автоконцерна отчете печалба от 116 млн. долара за първото тримесечие на 2011 г. Продажбите са скочили с 35% на 13,1 млрд. долара, съобщи предприятието.

Това представлява първата печалба за тримесечие от старта на „новия концерн Chrysler“ през лятото на 2009 г. Тогава Fiat купи дял от 20% в американската Chrysler, която излезе от процедура на фалит по Глава 11. След това добави още 10% от акциите, като до тогава не е платила нито цент, а вложенията са под формата на италианска техника и ноу-хау.

Преди седмица Fiat обяви, че е готова да увеличи дела си в Chrysler от 30% на 46%, като плати за новите акции 1,27 млрд. долара. Де факто италианците контролират напълно детройтския концерн още от новия старт на компанията, след като го спасиха от контролиран фалит през юни 2009 г. 

За миналата година Chrysler отчете загуба за 652 млн. долара. Само в последното тримесечие минусът е бил в размер на 199 млн. долара.

Междувременно Chrysler събра и паричен резерв от 9,9 млрд. долара. До края на лятото концернът иска да върне взетите държавни кредити в размер на 7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още