IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing: До 2030 г. за нови самолети ще се похарчат 4 трлн. долара

Авиокомпаниите ще имат нужда от 33 500 самолета, за да задоволят нарастващото търсене, особено в азиатско-тихоокеанския регион

15:46 | 16.06.11 г. 1
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Boeing Co. повиши прогнозата си за търсенето на нови самолети през следващите 20 години до 4 трлн. долара, за да може да бъде задоволено нарастващото търсене от страна на пътниците, особено в азиатско-тихоокеанския регион, съобщи AP.

На авиокомпаниите ще бъдат нужни 33 500 нови самолета до 2030 г., се посочва в съобщение на въздушния превозвач, публикувано преди началото на Парижкото авиошоу през следващата седмица, където изпъква съперничеството между Boeing и Airbus за надмощие в сектора.

Ранди Тинсет, вицепрезидент по маркетинга в Boeing, заяви, че компанията очаква търсенето на пазара да бъде „гъвкаво“ през следващите няколко години със среден ръст от 5% на годишния трафик на пътници.

Според него най-голям пазар ще има за едносалонни самолети с места за между 90 и 240 пътници, като по-голямата част от ръста ще се дължи на бума в азиатско-тихоокеанския регион. 

От  Boeing отбелязаха също, че „волатилните цени на горивата, политическите промени в Близкия Изток и Северна Африка и неразрешената криза с държавните дългове в много индустриални икономики създават риск за връщане към спада“, но посочват, че това не би трябвало да се отрази на бранша в дългосрочен план. Компанията неколкократно подчерта нарастващото значение на Азия за бранша. През 2030 г. само 41% от всички приходи ще се правят от традиционните пазари Европа и Северна Америка, твърди концернът.

От компанията подчертаха, че са повишили прогнозата си, след като въздушните превози на пътници нараснаха с 8% през 2010 г. в сравнение със спада от 2% през 2009 г., когато по-голямата част от света бе изпаднала в дълбока рецесия.

Вчера Boeing обяви, че ще увеличи производството на модела 737 от ново поколение, който е най-масовият продукт на въздушния превозвач. Boeing повишава прогнозата си и за категорията на т. нар. "Jumbo" - тоест класите 747 и A380. В този сегмент до 2030 г. ще има нови 820 доставки. В предишната прогноза тaзи цифра беше 720 доставки.

По обем на доставките за 2010 г. компанията е на второ място в света по производство на пътнически самолети с 462 броя след Airbus с 510.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
Следващата година Бойнг отново ще изпревари Аербъс и ще бъде наи големия производител на самолети -пътнически в света Чаооо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още