fallback

Грийнспан: Няма опасност от банкрут, САЩ могат да печатат пари

Пазарите са изнервени не заради американския дълг, а заради проблемите в еврозоната, категоричен е банкерът

07:57 | 08.08.11 г. 18
Автор - снимка
Създател

Бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан изключва всякаква вероятност от банкрут на страната след решението на S&P да понижи кредитния рейтинг на американския държавен дълг, пише CNBC.

„САЩ имат възможност да изплатят колкото се налага задължения, тъй като те могат да напечатат колкото е нужно пари. Така че вероятността от банкрут е нулева”, категоричен е Грийнспан.

„Това, което според мен направи S&P е да засегне нерв, казващ, че се случва нещо лошо. Те засегнаха самочувствието на САЩ, психиката”, обяснява Грийнспан.

Според бившия шеф на Фед пазарните участници всъщност са изнервени не заради случващото се в САЩ, а заради проблемите на еврозоната.

„САЩ всъщност се справят относително добре – икономиката расте бавно, но нагоре, докато Италия е изпаднала в беда. Това дестабилизира европейската система и кризата се върна отново”, обяснява Грийнспан.

„Европа е критично важна за САЩ, тъй като там се генерира голяма част от чуждестранните печалби на нашите компании. Всъщност, около половината от американските корпорации са в Европа”, посочва специалистът.

„Когато Италия показа сигнали за сериозни трудности при продажбата на облигации – доходността им сега е над 6%, което е неустойчиво ниво, се създаде огромен проблем за Европа. Причината е, че Италия е много голяма страна, която не може да бъде спасена лесно. Всъщност, тя изобщо не може да бъде спасена”, категоричен е Грийнспан. Всичко за кризата с дълговете на САЩ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още