fallback

Фед излезе с още икономически стимули

Този път програмата ще струва 400 млрд. долара, като Фед ще удължи средния матуритет на портфолиото си от дългови книжа чрез едновременната продажба на краткосрочен дълг и покупка на дългосрочен

22:22 | 21.09.11 г. 10

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ очаквано съобщи, че смята да удължи средния матуритет на портфолиото си от дългови книжа чрез едновременната продажба на краткосрочен дълг с матуритет до 3 години и покупка на дългосрочен с матуритет от 6 до 30 години. Това ще струва на Фед 400 млрд. долара, предадоха световните агенции.

Целта на американска централна банка е да окаже натиск върху дългосрочните лихви и да подпомогне затруднения жилищен пазар в Страната на неограничените възможности, съобщи Ройтерс.

Фед освен това ще реинвестира падежиращите ипотечни и федерални книжа на ипотечния пазар. Това се тълкува като косвено признание за лошата ситуация в сектора.

В изявлението си Федералният резерв посочва, че пазарът на труда в САЩ остава слаб, а нивото на безработицата – твърде високо.

Американската централна банка се надява с тази операция да насърчи рефинансирането на ипотеките и да насочи инвеститорите към по-рисковите активи, като корпоративните облигации и акциите, без това да предизвика ръст на потребителските цени.

В резултат на решението доходността по 10-годишните съкровищни облигации падна до рекордно ниско ниво, отбелязва Bloomberg. Инвеститорите се опасяват, че забавянето на икономиката и европейската дългова криза се задълбочават.

Институцията не е променила намерението си да държи основния лихвен процент на рекордно ниско ниво, близко до нулата, поне до 2013 г., стана ясно още след края на редовната месечна среща.

Фед не е сам в усилията си да стимулира забавящата се икономика. Днес Централната банка на Великобритания даде ясен сигнал, че е готова да налее още пари в икономиката до началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още