IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Широко одобрение за решението на S&P да понижи рейтинга на САЩ

Резултати от проучване показват, че 40% от респондентите смятат да редуцират инвестициите си в американски дълг

12:37 | 03.10.11 г.
Широко одобрение за решението на S&P да понижи рейтинга на САЩ

Широко одобрение на решението на Standard & Poor’s (S&P) да свали топ рейтинга на САЩ показват резултатите от проучване на Bloomberg, осъществено през миналата седмица сред 1 031 икономисти и анализатори.

Резултатите показват, че 67% от респондентите одобряват стъпката на S&P. По-слабо е одобрението сред участниците в изследването от САЩ – 58% срещу повече от три четвърти от респондентите в Европа и Азия.

Според 35% от участниците в проучването обаче новото ниво на кредитния рейтинг не е благонадеждно, а едва 1% от тях смятат новия рейтинг за сигурен.

„Понижението на кредитния рейтинг на САЩ беше напълно основателно заради политическия процес в страната“, коментира Ото Дихтл, анализатор и управляващ директор на Knight Capital Europe в Лондон.

„Ако до последния възможен краен срок се водят дебати дали да се обяви фалит или не – то това не заслужава ААА рейтинг“, категоричен е той.

Резултатите от проучването показват, че анализаторите и трейдърите нямат единно мнение за степента на безопасност на американския дълг. Малко повече от половината от участниците в изследването оценяват кредитоспособността на страната като „добра“ или „отлична“. Тази година вече 94% от анкетираните не изключват вероятността от фалит, докато година по-рано на това мнение бях 91% от анализаторите.

Резултатите от проучването показват още, че 40% от анкетираните заявяват, че ще има промяна в инвестиционните им схеми чрез редукция на инвестициите в американски дългови книжа. Само 10% от респондентите смятат да увеличат инвестициите си в американски дълг, а 31% - да не ги променят изобщо.

Все пак, резултатите показват известно подобрение на настроенията на инвеститорите. През май резултатите от аналогично проучване показаха, че 47% от респондентите смятат да редуцират инвестициите си в дългови книжа на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още