fallback

Бернанке: Централните банки може да се наложи да "пукат балони"

Вероятността паричната политика да се използва директно за целите на финансовата стабилност не трябва да се изключва, а заявил шефът на Фед

21:33 | 18.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че централните банки може да се наложи да използват инструментите на монетарната политика, за да се справят с балоните при някои активи, въпреки че регулациите трябва да са първата защитна линия.

”Вероятността паричната политика да се използва директно за целите на финансовата стабилност не трябва да се изключва”, е заявил той по време на конференция в бостънския клон на Фед, предава Ройтерс.

Шефът на американската централна банка не е коментирал перспективите пред американскта икономика в реч, в която е изложил вижданията си за това как централните банки ще формулират политиките си.

Той смята, че е малко вероятно те да се отклонят от сегашния фокус върху т. нар. гъвкаво определяне на инфлационните си цели, като ги заявяват открито с цел контролиране на инфлационните очаквания.

Бернанке признава, че институциите в САЩ все още се стремят да подобрят публичната си комуникация. „Федералният резерв продължава да търси начини за постигане на допълнтелна прозрачност относно своите прогнози и планове”, посочва той.

За да ускори растежа на слабата икономика, Фед обмисля начини да увери финансовите пазари, че скоро няма да прибегне до затягане на монетарната си политика. Сред обсъжданите мерки влизат ясни цели за инфлацията и безработицата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още