fallback

Централните банки обединиха усилия за намаляване на финансовото напрежение

Координирани действия на Фед, ЕЦБ и централните банки на Великобритания, Канада, Япония и Швейцария ще улеснят достъпа на банките до финансиране в американски долари

16:05 | 30.11.11 г. 11

Централните банки на някои от най-големите икономики в света обявиха програма за координирани действия в подкрепа на световната финансова система, съобщи ВВС.

Американският Федерален резерв, Европейската централна банка, Английската централна банка и централните банки на Канада, Япония и Швейцария ще участват в операцията.

Действията им ще започнат на 5 декември и са насочени към улесняване достъпа на бизнеса и домакинствата до финансови активи.

Централните банки ще улеснят търговските банки при закупуването на евтини американски долари, понижавайки разходите им, и ще осигурят достъпа им до финансиране, ако имат нужда от него.

Фондовите пазари скочиха рязко след новината, като в Германия DAX се изстреля с над 4% нагоре, а CAC 40 във Франция и FTSE 100 във Великобритания се повишават с над 3%.

„Това показва, че централните банки по света продължават да си сътрудничат и че ЕЦБ и партньорите ѝ усещат финансовото напрежение, на което са подложени европейските банки в момента“, заяви Кристиан Шулц от Berenberg Bank.

„Това понижава цената на финансирането в американски долари или други валути, така че е малка, но важна подкрепа за рентабилността на банките, предоставяйки ми по-добра възможност да подкрепят капиталовата си адекватност“, добави той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още