IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ford разочарова анализаторите

За по-слабия резултат допринесоха цените на суровините, валутните курсове и наводненията в Тайланд

17:43 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ford&nbsp;Mustang&nbsp;Mach 1. Снимка: Ройтерс</em></p>

Ford Mustang Mach 1. Снимка: Ройтерс

Ford Motors обяви по-слаба от очакваното печалба за четвъртото тримесечие на миналата година, поради разочароващи резултати извън Северна Америка и повишаващите се цени на суровините, съобщава CNBC.

Оперативната печалба без извънредни операции на компанията се е понижила до 1,1 млрд. долара, или 20 цента за акция, от близо 1,3 млрд. долара, или 30 цента за акция, за същия период на предходната година.

Анализаторите очакваха средно печалба от 25 цента на акция, разкрива проучване на Ройтерс.

По-високите цени на суровините, неблагоприятните валутни курсове и по-лошите от очакваното резултати на Ford в Европа, Азия и Южна Америка се отразиха негативно на печалбата за тримесечието. Годишните разходи за суровини на компанията достигнаха 2,3 млрд. долара, или със 100 млн. долара повече от заложените.

„Станахме свидетели на влошени външни фактори и това наистина засегна повечето пазари извън Северна Америка. Негативният ефект от цените на суровините, валутните курсове и наводненията в Тайланд беше малко по-сериозен от очакваното“, заяви Луис Бут, финансов директор на компанията.

Загубите на Ford в Европа през четвъртото тримесечие се задълбочиха до 190 млн. долара в сравнение със загубите от 51 млн. долара за същия период на предходната година.

Бут посочва, че за известно време пазарът в Европа ще остане „труден“. Ford прогнозира, че през 2012 г. растежът на стария континент ще бъде засегнат от дълговата криза и мерките за бюджетни икономии.

Нетната печалба на Ford за четвъртото тримесечие е 13,6 млрд. долара, или 3,40 долара за акция, поради извънредна данъчна печалба от 12,4 млрд. долара. За същия период на предходната година Ford обяви нетна печалба от 190 млн. долара, или 5 цента за акция.

Извънредната печалба донесе на компанията годишна печалба от 20,2 млрд. долара – най-високият резултат от 1998 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още