IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Фелдстейн прогнозира анемичен растеж в САЩ, критикува Фед

Според икономиста от Харвард щатската икономика няма да се съвземе чрез допълнителни валутни стимули

11:40 | 28.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
М. Фелдстейн прогнозира анемичен растеж в САЩ, критикува Фед

Растежът на щатската икономика няма да надхвърли 2% през тази година, а трети кръг вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв (Фед) няма да има ефект, прогнозира Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет, цитиран от Bloomberg.

„Ще е проблем да достигнем 2% растеж през тази година“, посочва Фелдстейн. Икономиката все още е в „опасна зона“, дори ако рискът от рецесия „е по-малък от преди“.

През последното тримесечие на 2011 г. растежът на щатската икономика от 2,8% се оказа по-слаб от очакваното.

Фелдстейн посочва, че евентуално решение на Фед да предприеме трети кръг вливане на ликвидност „не е решение“. Икономиката няма да се съвземе чрез „допълнителни валутни стимули“ .

Според него вторият кръг вливане на ликвидност е довел до временен ръст на фондовите пазари, потреблението и икономическия растеж през 2010 г. В последствие ефектът е отшумял и „през първото тримесечие на 2011 г., (когато растежът се забави до 0,4%) икономиката на страната се е сгромолясала“.

Фелдстейн посочва, че е „шега“ да определяме като „доброволно“ евентуално споразумение за отписването на част от  гръцкия дълг, при което ще се избегне изплащането на кредитни суапове за защита от фалит (CDS).

„Да го наречете доброволно само и само, за да избегнете изплащането на кредитните суапове за защита от фалит е наистина нечестно“, казва той. „Инвеститорите са купували кредитни суапове за защита от фалит с идеята, че това е реална застраховка на реален пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още