IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Blackstone с 213,5 млн. възнаграждение за 2011 г.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на фонда Стивън Шуорцмън с 33% увеличение на заплащането спрямо предходната година

13:50 | 29.02.12 г.
<p>
	Стивън Шуорцмън. Снимка: Ройтерс</p>

Стивън Шуорцмън. Снимка: Ройтерс

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Blackstone Group LP  Стивън Шуорцмън ще получи за 2011 г. 213,5 млн. долара от заплата, процент от печалбата и дивиденти от вложенията си в най-голямата частна компания за дялови инвестиции в света, като това е ръст от 33% спрямо предходната година, съобщи Ройтерс.

По-голямата част от средствата ще дойдат от дивиденти от дела на 65-годишния Шуорцмън от 21% в компанията и от доходи от инвестиции от фондове за бъдещи компенсации на служители, предшестващи първичното публично предлагане на компанията през 2007 г.

Заплатата му е едва 350 000 долара, останала без промяна спрямо миналата година, а той не е вземал никакви бонуси, след като компанията стана публична, сочат данни на американските регулаторни органи.

Възнаграждението на главния изпълнителен директор е структурирано така, че да бъде в унисон с интересите на инвеститорите в компанията, като логиката е, че той е добре платен, когато и инвеститорите получават високи приходи.

Шуорцмън ще вземе 134,5 млн. от дивиденти от дела си в компанията, докато 74 млн. ще дойдат от дивиденти от инвестиции на фондове за бъдещи пенсионни и други плащания на Blackstone, показва годишният отчет на компанията пред американската Комисия за ценните книжа и борсите.

През 2010 г. дивидентите му от тези фондове са били на стойност едва 2,5 млн. долара, а голямата разлика се дължи на факта, че през 2011 г. са били реализирани по-голямата част от тези инвестиции.

Възнаграждението на Шуорцмън за 2011 г. извън заплатата е близо 5 млн. долара, повечето от които идват от дял от печалбата, реализирана от Blackstone за инвеститорите.

Главният оперативен директор Хамилтън Джеймс ще вземе 52,6 млн. долара от заплата, бонус и вложения в компанията при 54,8 млн. долара през 2010 г.

От Blackstone обаче не разкриват доходите на Шуорцмън и Джеймс от съинвестиции.

Размерът на възнаграждението на Шуорцмън обаче може да предизвика повдигане на вежди в период, когато браншът отново попадна в светлините на прожекторите благодарение на надеждата на републиканците за президент и бивш главен изпълнителен директор на частна компания за дялови инвестиции Мит Ромни.

Големите възнаграждения в бранша обаче не са изключение. През тази седмица KKR & Co разкри, че съоснователите Хенри Крейвис и Джордж Робъртс са получили по около 94 млн. долара от възнаграждения и дивиденти.

Carlyle Group, която планира да стане публична, през миналия месец обяви, че основателите Уилям Конуей, Дениъл Д`Аниело и Дейвид Ръбинстейн са получили през 2011 г. по 134 млн. долара от дивиденти и по 3,8 млн. долара като мениджърски възнаграждения. Освен всичко това тримата са получили и съответно 79,8 млн. долара, 77,6 млн. долара и 56,8 млн. долара от предишни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още