IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa, MasterCard и банките-издателки на картите пред историческо споразумение

Ако бъде одобрено от съдия, споразумението ще уреди искове от търговци на дребно на стойност 7,25 млрд. долара във връзка с такси по картите

12:25 | 14.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Visa, MasterCard и банките-издателки на картите пред историческо споразумение

Visa, MasterCard и банките, които издават кредитните карти на двата оператора, са се съгласили да платят 7,25 млрд. долара на търговците на дребно в САЩ, за да уредят съдебния им иск относно фиксирането на таксите по кредитните и дебитните карти, което би било най-мащабното антитръстово сопразумение в историята на САЩ, предава Ройтерс.

Ако бъде одобрено от съдия, споразумението, внесено в петък във Федерлания съд на Бруклин, ще уреди дузина искове от търговци на дребно, заведени още през 2005 г. 

Те бяха насочени срещу таксите, начислявани от картовите компании за обслужване на плащанията, които банките-издателки на картите прехвърлят към търговците.

Споре сдлеката картовите компании и банките също така ще позволят на търговските обекти да започнат да начисляват допълнителни такси на клиентите си за използването на определени кредитни карти, в опит да ги насочат към по-евтини начини на разплащане.

„Това е историческо спорзумение”, изтъква Бони Суийни, адвокат на ищците. „То ще помогне за изместване на конкурентния баланс, някога доминиран от банките, които контролираха картовите мрежи, към търговците и потребителите”, посочва Крейг Уайлдфанг, който също представлява тъжителите.

Ноа Ханфтм, главен юрист на MasterCard, заяви че компаният е убедена, че интересите й са били защитени по най-добрия начин чрез това споразумение. Главният изпълнителен директор на Visa Джоузеф Саундърс каза, че то е в най-добър интерес за всички засегнати страни.

Не всички обаче са доволни от предложеното споразумение. Една група от ищци, представлявани от National Association of Convenience Stores, го отхвърли. „То не само, че не осигурява конкуренция и прозрачност, но всъщност снабдява Visa и MasterCard с инструменти за защита на таксите си от пазарните сили", коментира президентът на асоциацията Том Робинсън.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още