IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията, обслужваща даренията за Wikileaks, ще съди Visa и Mastercard

Datacell призова Visa "просто да си вършат работата, в която са най-добри – трансфера на пари"

17:11 | 08.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Компанията, обслужваща даренията за Wikileaks, ще съди Visa и Mastercard

Компанията, обслужваща даренията за Wikileaks, изпращани чрез кредитни и дебитни карти, ще съди Visa Europe и Mastercard, пише BBC.

Базираната в Исландия ИТ компания Datacell обяви, че ще заведе дело срещу двете компании за кредитни карти, за да ги принуди да възобновят плащанията към сайта, разпространил стотици хиляди секретни съобщения на американските посолства по цял свят.

Datacell посочва, че действията на Visa и Mastercard вредят на бизнеса на компанията. Visa Europe и Mastercard все още не са коментирали заплахата от съдебно дело.

Visa Europe спря плащанията към Wikileaks във вторник, след като обяви, че ще проведе разследване, за да прецени дали характерът на дейността на Wikileaks не е в противоречие с оперативните правила на Visa.

Mastercard съобщи единствено, че спира плащанията към Wikileaks, „докато ситуацията се нормализира“.

Изпълнителният директор на Datacell Андреас Финк призова Visa “просто да си вършат работата, в която са най-добри – трансфера на пари“.

Междувременно хакери са атакували успешно уебсайта на MasterCard и са го блокирали, вероятно като отмъщение за това, че компанията за кредитни карти е спряла трансфера на дарения за Wikileaks, съобщава Ройтерс.

По-рано тази седмица хакерска група, наричаща се Anonymous, заплаши, че ще атакува компании, като PayPal, които възпрепятстват дейността на Wikileaks. Групата определя опитите за цензуриране на Wikileaks, като част от първата "глобална информационна война".

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж бе арестуван в Лондон във вторник по обвинение за сексуални престъпления, извършени в Швеция през август. Съдът отказа да го освободи под гаранция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 13 години
Тук стана страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
DADA
преди 13 години
Интересно ми е, ако Wikileaks беше публикувал дипломатическа кореспонденция на Китай, Русия, Иран или Северна Корея, дали PayPal, VIsa & MC, щяха да спрат достъпа на финанси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още