IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon свали WikiLeaks от сървърите си

Само ден след като се прехвърли от шведски на американски сървър, сайтът, разкрил стотици хиляди американски секретни документи, беше принуден да се върне в Европа

13:52 | 02.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Amazon свали WikiLeaks от сървърите си

Само ден след като се прехвърли от шведски на американски сървър, сайтът, разкрил стотици хиляди американски секретни документи, беше принуден да се върне в Европа.

WikiLeaks извърши първия трансфер заради масовите хакерски атаки, на които беше подложен в последните дни.

Първоначално администраторите на страницата пренесоха съдържанието й в хостинг мрежата на Amazon Web Services. Трансферът беше извършен безпрепятствено и WikiLeaks беше качен на американския сървър, информира mashable.com.

Само ден по-късно обаче от Amazon промениха позицията си на 180 градуса и забраниха на сайта да се помещава в тяхната система, без да дават официално обяснение. От mashable.com коментират, че по всяка вероятност става въпрос за силен правителствен натиск.

Не случайно дойде реакцията на сенатор Джо Либерман, председател на комисията по сигурността в Конгреса.

„Тази сутрин от Amazon информираха моя екип, че хостването на WikiLeaks е прекратено. Искаше ми се това да беше станало по-рано предвид дейността на сайта и публикуването на засекретени документи. Настоящето решение е правилно и дава пример за всички други компании, чрез които WikiLeaks разпространява незаконно придобитите материали”, казва Либерман.

В това изявление за свободата на словото не се споменава нищо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Lancer
преди 13 години
wikileaks.org вече не функционира, смениха домейна на wikileaks.ch . Джулиън, човече - ще те "изчезнат" безследно, натам отиват нещата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
avatoni
преди 13 години
amerikanskoto pravitelstvo traibva da zastane zad slovoto na svsobodata i demokracziata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
В това изявление за свободата на словото не се споменава нищо.---------------------------Отлична забележка. Браво! Американското правителство е за свобода и демокрация, но изглежда само ако и когато може то да ги контролира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още