IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се опитват да ограничат скандала около изтеклата в WikiLeaks информация

Щатското посолство в Москва вижда руския премиер Владимир Путин в ролята на Батман, според секретна кореспонденция, публикувана от WikiLeaks

16:29 | 29.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
САЩ се опитват да ограничат скандала около изтеклата в WikiLeaks информация

Северна Корея е предоставила на Иран ракети, които могат да поразят Западна Европа, американски дипломати в Организацията на обединените нации (ООН) са шпионирали представители на съюзнически страни, докато в Пакистан вероятно се търгува с ядрени материали. Това са само малка част от разкритията, направени след най-сериозното изтичане на секретна информация в историята, пише Financial Times.

WikiLeaks публикува първите файлове от около 250 хил. строго конфиденциални дипломатически съобщения на американските посолства по цял свят, разкриващи детайли за американските отношения и политики спрямо на практика всички страни по света. Сред документите са и персоналните оценки на американската администрация за световните лидери.

Документите потвърждават, че Иран се е сдобил с 19 ракети BM-25 от Северна Корея, които имат боен радиус от 3200 км - достатъчен, за да поразят цели в Западна Европа, както и детайли около искане на арабски лидери САЩ да атакуват Иран. Според документите саудитският монарх Абдула е поискал американска военна намеса, за да се „отреже главата на змията“.

Документите съдържат подробни инструкции, дадени на американски дипломати за събирането на разузнавателна информация, включително номерата на кредитните карти на чуждестранни дипломати в ООН.

Според публикуваната информация от 2007 г. досега САЩ безуспешно се опитват да сложат ръка на обогатен уран от пакистански ядрен реактор, тъй като се опасяват, че той може да се използва за направата на бомба.

Документите разкриват също и връзки на руското правителство с организираната престъпност, включително подробности, за това как руските тайни служби използват подземни босове за провеждането на операции.

Британският всекидневник Guardian, който заедно с New York Times, германският Der Spiegel, френският Le Monde и испанският El País, е получил документите ексклузивно, твърди, че съдържат „унищожителна критика“ за британските военни операции в Афганистан, както и за британския премиер Дейвид Камерън.

Публикуваните материали разкриват „изключително критични лични забележки“ от страна на управителя на британската централна банка Марвин Кинг към премиера Камерън, докато британският финансов министър Джордж Озбърн е окачествен като повърхностен.

„Публикуването на тези документи може да компрометира отношенията ни с чуждестранните правителства“, се казва в изявление на администрацията във Вашингтон. Белият дом признава, че информацията вероятно ще причини повече вреда, отколкото предишните публикации на WikiLeaks за войната в Ирак и Афганистан.

Италианският външен министър Франко Фратини окачестви публикацията на Wikileaks като „дипломатически 9/11“.

Публикуваните от WikiLeaks съобщения разкриват хапливи лични оценки на американски дипломати за много от световните лидери:

През 2008 г. американското посолство в Москва оприличава премиера на Русия Владимир Путин и президента Димитрий Медведев на Батман и Робин от едноименната холивудска лента. В ролята на Батман американските дипломати визират Путин.

Италианският премиер Силвио Берлускони е описан от американския посланик в Рим като ,„некадърен, суетен и неефективен за европейски лидер, както и като „европейския мегафон“ на Путин, с когото Берлускони има обичай да разменя скъпи подаръци.

Според американското посолство в Париж френският президент Никола Саркози има „тесногръд и авторитарен стил“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е описан като „елегантен и чаровен“, но също така и като човек, който никога не спазва обещанията си.

Севернокорейският лидер Ким Йон-Ил е определян като „вял и слабохарактерен възрастен човек, който е преживял физическа и психологична травма“ в резултат на сърдечен удар.

Робърт Мугабе, президентът на Зимбабве, е окачествен от южноафриканския външен министър Маите Нкоана-Машабане като „лудото старче“, научаваме от депеша, изпратена от американското посолство в Претория.

По думите на личен съветник на султана на Оман либийският лидер Муамар Кадафи е „определено странен“.

Документите описват афганистанския лидер Хамид Карзай като „параноик“, докато за брат му Ахмед Уали Карзай се посочва, че е „напълно корумпиран“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
охо! и то какнито думичка в нито една САЩ media
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още