IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерска атака срещу Wikileaks преди публикуването на секретни документи

От Wikileaks посочват, че няколко вестника, включително New York Times, ще публикуват материалите, дори ако сайтът не функционира

12:42 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хакерска атака срещу Wikileaks преди публикуването на секретни документи

Сайтът Wikileaks, предоставящ възможност за анонимно публикуване на нецензурирана информация, съобщи, че е подложен на масирана хакерска атака малко преди планираното публикуване на секретни американски документи, пише BBC.

„Подложени сме на масирана хакерска атака“, се казва в съобщение на сайта, качено в Twitter.

От Wikileaks посочват, че няколко вестника ще публикуват материалите, дори ако сайтът не функционира.

Администрацията в Белия дом заяви, че публикуването на данните ще изложи на риск живота на много хора.

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж коментира, че американските власти се страхуват, че ще им бъде потърсена отговорност за извършени престъпления. Wikileaks обяви, че планираната публикация на класифицирана кореспонденция на американските посолства по света ще бъде по-голяма от досега публикуваните материали за войната в Афганистан и Ирак.

Вестниците, които днес публикуват детайли от кореспонденцията на щатските посолства, включват испанския El Pais, френския Le Monde, германския Spiegel, британския Guardian и New York Times.

Материалите включват документи, разкриващи подробности за американската политика, както и конфиденциалните мнения на американски дипломати за редица страни, сред които Австралия, Великобритания, Канада, Израел, Русия и Турция.

„Материалите, които сме на път да публикуваме, обхващат на практика всеки по-важен въпрос в абсолютно всички страни по света“, казва Асанж.

Администрацията в Белия дом е изпратила писмо до Асанж, в което го призовава да не публикува документите, като се аргументира, че разпространяването на класифицирана информация е в разрез с американските закони и ще изложи на риск живота на „безброй“ много хора.

Асанж е поискал списък с хората, чийто живот би бил изложен на риск и е предложил преговори за ограничени корекции.

Сайтът Wikileaks е пуснат през 2006 година от група ентусиасти, ръководени от Джулиан Асанж. Проектът се занимава с публикуване на секретни документи от различни страни по света. Най-известната информация, която излезе на страницата, бе свързана с войните в Ирак (близо 400 хил. документа) и Афганистан (озаглавени „Дневник на афганистанските войни”). Публикацията разкри 15 хил. нерегистрирани цивилни жертви в Ирак.

Миналата седмица Wikileaks обяви, че настоящата публикация ще бъде 7 пъти по-голяма от публикацията за войната в Ирак и Афганистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още