IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Wikileaks моли за убежище Швейцария

Човекът, който направи достъпни секретни документи, свързани с военната политика на САЩ, търси политическо убежище

15:13 | 05.11.10 г.
Основателят на Wikileaks моли за убежище Швейцария

Основателят на сайта Wikileaks Джулиан Асанж ще помоли за политическо убежище Швейцария. За това съобщи самият той в интервю за TSR.

По думите на Асанж, след като не успял да получи жителство в Швеция, единствената страна, подходяща за функционирането на сайта му Wikileaks, останала Швейцария. Както и Швеция, тази страна се придържа към политически неутралитет.

„Аз съм съвсем сериозен”, казва Асанж. „Напълно е възможно да продължа с работата си именно от Швейцария.”

Основателят на Wikileaks не пропусна да разкритикува политиката на правителството на САЩ по отношение на свободата на информацията. „Ако САЩ искат да постъпят като нормална държава, не би трябвало да пречат на разследването за нарушаване правата на човека и публикуването на материали, доказващи тези нарушения”, казва Асанж.

По-рано стана ясно, че създателят на Wikileaks е в съдебен спор с американските власти, които, по думите му, допуснали нарушение спрямо личната му свобода.

Сайтът Wikileaks е пуснат през 2006 година от група ентусиасти, ръководени от Джулиан Асанж. Проектът се занимава с публикуване на секретни документи от различни страни по света. Най-известната информация, която излезе на страницата, бе свързана с войните в Ирак (близо 400 хил. документа) и Афганистан (озаглавени „Дневник на афганистанските войни”).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още