IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal отряза даренията за WikiLeaks

Според оператора на онлайн разплащания с действията си WikiLeaks насърчава незаконни дейности

12:41 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
PayPal отряза даренията за WikiLeaks

Уебсайтът WikiLeaks, разкрил стотици хиляди американски секретни документи, претърпя поредния удар, след като операторът на онлайн плащания PayPal спря даренията към сметката на сайта, пише CNN.

През миналата седмица уебсайтът бе силно критикуван от редица правителства заради публикуването на секретна американска дипломатическа кореспонденция. Заради хакерски атаки и политически натиск, на WikiLeaks се наложи да мести съдържанието си на няколко пъти между сървъри в Европа и САЩ.

Решението на PayPal да спре плащанията към WikiLeaks ще лиши сайта от един от основните източници на приходи. Според оператора на онлайн разплащания с действията си WikiLeaks нарушава политиката на PayPal, която не допуска платежните услуги да се използват за насърчаване на незаконни дейности.

Според WikiLeaks действията на PayPal са резултат от политически натиск от страна на САЩ. Уебсайтът е създал страница за дарения, чрез която привържениците на дейността му могат да я подкрепят финансово чрез кредитни карти, по банков път или парични преводи по пощата.

Страницата също така препраща към фонд, с който се финансира укриването на основателя на сайта Джулиан Асанж. Местонахождението му е неизвестно, след като WikiLeaks започна да публикува 250 хил. поверителни дипломатически документа на американската администрация през миналата седмица.

Той е издирван от властите в Швеция за разпит по подозрение в сексуални престъпления. Асанж отхвърли наскоро обвиненията, наричайки ги клеветническа кампания. В средата на ноември той води в класацията на списание Time за личност на 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още