IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата цел на WikiLeaks: „Голяма американска банка“

Всеки, който следи банковата индустрия, знае, че банките са на практика неплатежоспособни, така че това не може да ни изненада, коментира анализатор

13:14 | 01.12.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Следващата цел на WikiLeaks: „Голяма американска банка“

Джулиан Асанж, основателят на сайта WikiLeaks, който преди дни разпространи около 250 хил. строго конфиденциални дипломатически съобщения на американските посолства по цял свят, твърди, че разполага с информация, която може да унищожи голяма американска банка, съобщава CNN.

Асанж заяви в интервю, че следващата цел на WikiLeaks е голяма американска банка, въпреки че анализаторите са скептични за реалността на заплахата.

Асанж не разкрива името на банката, нито уточнява от какво естество е информацията, която може да се окаже толкова пагубна за въпросната институция.

Пазарите не реагираха на изявлението.

„Вече знаем, че банките са очевидно некомпетентни, не могат да управляват рискове и щяха отдавна да са фалирали без парите на данъкоплатците“, казва Бари Ритолтз, пазарен анализатор на Уол Стрийт. „Какво евентуално ще открием в изтеклата информация - че безплатният обяд всъщност не е безплатен?“

Асанж посочва в интервю за списание Forbes, че планира да публикува „десетки или стотици хиляди документи“ в началото на следващата година.

По думите му документите ще разкрият „неетично поведение“.

Като мотив за публикацията той посочва желанието си да предизвика цялостно разследване на банките подобно на това, последвало колапса на енергийния гигант Enron преди 9 години.

„Документите ще хвърлят наистина реален поглед за това как действа висшият мениджмънт на банките и ще насърчат провеждането на разследване и реформи“, казва той.

Уол Стрийт, който стана свидетел на редица разследвания през последните месеци, както и на скандала около грешките при обработката на ипотечни документи, не реагира на изявлението.

Акциите на големите американски финансови институции от Bank of America и JPMorgan Chase до Goldman Sachs и Morgan Stanley се понижиха с между 1% и 2% във вторник – сесия, в която индексите като цяло затвориха на червено поради тревогите около банковата и дългова криза в Европа.

„Всеки, който следи банковата индустрия, знае, че те (банките) са на практика неплатежоспособни“, казва Ритолтз. „Така че това не може да ни изненада“.

„Не казвам, че той не разполага с нищо, но се чудя какво още може да бъде извадено на бял свят“, казва Питър Кохан, консултант от Babson College. Три години на разкрития за токсични деривати и раздаване на ипотеки на грешните хора не промениха нищо за банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Така че каквото и да извади Асанж е добре дошло, защото за да има промени и реформи трябва общественото мнение да се скандализира, да се мобилизира.В противен случай финансовата сфера вместо да играе ролята на регулатор на инвестиционният пороцес, да стабилизира иначе нестабилният реален бизнес, реалната пазарна икономика , ще продължи да генерира неустойчивост и рискове. Пазарната икономика има вътрешно присъщи положителни обратни връзки, които я прават неустойчива, които подсилват тенденцията защото системата е затворена и има контури от изхода към входа.Една пазарна динамична икономика с почти пълна заетост е възможна, но не и с тази финансова надстройка.Няма начин да няма начин, но на Елита просто не му изнася да го търси, защото е омагьосан от възможностите за лесна и бърза печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Попитах дъщеря ми, която следва стопанско управление, кой *** е измислил ограничената отговорност за банкерите. Явно не са стигнали до там или не е внимавала, но проблемът е в това, че банкерите приватизират печалбите от управлението на чуждите и своите пари и социализират загубите, прехвърлят ги на данъкоплатците под предлог че ще фалира цялата финансова система. Защо не се променят правилата и акционерите да станат отговорни до размера на получените дивиденти, а управителите и другият наемен персонал, да получават две трети от заплатите си условно,като едната трета задължително е в акции от банката, а другата в деривати. Така ако тя потъне да загубят и те нещо. Проблемът е, че правилата по които работи финансовата сфера ги пишат самите банкери, елита които финансира политиците и те не са в обществен интерес. Когато вълците пишат законите, агнетата ги дерат по два пъти.Елита няма интерес да промени правилата на играта докато не започне да губи или не бъде притиснат до стената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
Wall Street e za USA tova koeto beshe komunisti4eskata partia za BGtotalen kontrol varhu vsi4koneshto naistina dramati4no triabva da se slu4i v USA za da obarne Amerikantsite sreshtu Wall Streetako oba4e tova se slu4i USA nikoga niama da e tova koeto beshe - taka kakto i nie nikoga niama da badem tova koeto biahme
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 13 години
да вземете да ми изтриете долния ли коментар ще съм ви благодарен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 13 години
Документите ще хвърлят наистина реален поглед за това как действа висшият мениджмънт на банките и ще насърчат провеждането на разследване и реформи ...... Ей това ми кара да си мисля че е Голдман Сакс, ама те това ние верно си го знаем... by the way преди малко мина дивидентъ от тях за 35 цента, не мой купим и шише със спирт, камо ли ракия ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Всеки, който следи банковата индустрия, знае, че те (банките) са на практика неплатежоспособни, казва Ритолтз. Така че това не може да ни изненада.Боже, какво откровено самопризнание и каква реалност очаква американците, за българуте отдаван е ясно, че в гърненцето мед няма, а пчелите са измряли, но това ще се случи и с американския народец ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още