fallback

40% от работещите в Америка не получават платен отпуск или болнични

Страната е единствената от 15-те най-развити икономики без национална политика, гарантираща отстъствията от работа, коментира икономист

16:04 | 18.08.12 г. 9
Автор - снимка
Създател

Около 40% от работещите в Америка, или над 55 млн. души, не получават заплащане, когато са в отпуск или в болнични, съобщи правителството, цитирано от Bloomberg.

Политиката на щатските работодатели в тази област е смесица от индивидуални споразумения, които облагодетелстват здравите, добре образовани професионалисти, се казва в доклад на метната служба за трудова статистика.

Докладът подчертава изоставането на САЩ в тази област. Страната е единствената от 15-те най-развити икономики без национална политика, гарантираща отстъствията от работа, коментира Джон Шмит, старши икономист в Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон.

За сравнение Австрия гарантира 43 дни платени дни извън работа, а млад германски работник може да ползва 40.

Докладът показва, че служителите в някои индустрии са по-добре от други. Като цяло заетите във финансовата сфера 8,1 млн. американци ползват два пъти повече платена отпуска от строителните работници, които са 8,7 млн.

Най-неблагоприятна е ситуацията в някои сектори на отдиха и туризма, където по-малко от 25% от работещите са ползвали платени отпуска или болнични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още