fallback

Джак Уелч: Данните за безработицата предполагат невъзможен ръст от 5%

Политиците стоят зад спада в нивото на безработицата, убеден е бившият главен изпълнителен директор на General Electric

16:17 | 06.10.12 г. 8

Джак Уелч. Снимка: Архив Ройтерс

При положение, че безработицата в САЩ се е понижила до 4-годишно дъно, ще трябва да признаете, че последните данни за работните места изглеждат твърде добре. Според бившия председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на General Electric Джак Уелч обаче те са прекалено хубави, за да са верни, пише CNBC.

Уелч е познат като прям човек, който казва точно това, което мисли, а той смята, че политиците стоят зад спада в нивото на безработицата, не подобряваща се икономика.

Освен това той не си мълчи. Бившият мениджър в General Electric най-напред изрази скептицизма си за данните за пазара на труда в яростен туит.

„Невероятни данни за пазара на труда ... Тези приятели от Чикаго ще направят всичко ... Не могат да бъдат обсъждани толкова променливи числа“, написа той.

Туитът обаче запали огромна дискусия. Пред CNBC Уелч обясни скептицизма си с личните проучвания, които е направил, с данните от 14 компании. „Направих преглед на 14 фирми в продължение на седмица и нито една от тях не показва по-силен ръст през третото тримесечие спрямо второто“, изтъкна той.

Заключението му е: „Невъзможно е да се движим с темпо от 5% ръст, което е съвместимо с тези числа“.

Бившият мениджър в General Electric обясни и защо е дал такава гласност на съмненията си. „Президентът си прави реклама с това ниво на безработица от 7,8% - изборите са прекалено важни, за да остави едни числа да ги решат“, категоричен бе той, визирайки американския президент Барак Обама.

Ако задълбаете в доклада за пазара на труда, ще откриете доста данни, които насочват към твърде негативно развитие, но те са просто затрупани от спада в безработицата, твърди Уелч.

От администрацията на Обама отхвърлиха обвинението, че са манипулирали данните. Американският министър на труда Хилда Соулис заяви, че всяка конспиративна теория за последните данни за работните места е „нелепа“. „Обидена съм от това, което чух, защото ние имаме много професионална организация за граждански услуги. Там работят едни от най-добре обучените и умели личности“, каза Соулис.

Според известния икономист Лорънс Кудлоу, който не е сред защитниците на администрацията на Обама, Уелч греши. „Работих в Белия дом при президента Рейгън и няма начин тези числа да бъдат манипулирани. Може моделът да е дефектен, но няма начин някой да ги изопачи“, каза Кудлоу.

„Може би рязкото подобрение в нивото на безработица месец преди изборите е абсолютно съвпадение“, отвърна Уелч. Но „това са може би най-важните избори в моя живот и аз не бих искал те да бъдат решени от едно число“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още