fallback

Борбата с глобалното затопляне може да струва скъпо

Усилията за енергийна ефективност и понижаването на въглеродните емисии може да забави растежа в САЩ с между 2 до 4 процентни пункта

20:57 | 28.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама иска да превърне борбата с климатичните промени в свой ключов приоритет през втория си мандат. Цената за намаляването на въглеродните емисии в САЩ обаче ще е тежка за обикновените американци и щатската икономика като цяло, пише CNBC.

Усилията за енергийна ефективност и понижаването на емисиите парникови газове може да забави растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с между 2 до 4 процентни пункта през всяка от следващите 10 години заради потенциалната загуба на работни места, забавянето в производството и преминаването към по-чисти енергийни източници, се посочва в публикувано наскоро изследване - Stern Review on the Economics of Social Chang.

Така цената достига 1000 долара на година за всеки американец. Тези средства ще бъдат платени за по-високи сметки за електричество, както и за акцизи върху горивата, целящи да свият потреблението на петрол.

„Вие взимате пари от бюджета на домакинствата, когато наложите акциз върху горивата, а това наистина може да засегне тежко хората с най-ниски доходи“, казва Чад Стоун, главен икономист на Center on Policy and Budget Priorities.

Тази тежест ще е особено неприятна, когато икономиката нараства с едва 2% до 3%, както в момента, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още