IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Опасност от инвестиционни балони няма

Икономисти предупреждават за притеснителни тенденции, сред които поскъпването на земеделската земя и падащата доходност на облигации с инвестиционен рейтинг

17:46 | 22.02.13 г. 1
<p>
	Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) на САЩ Бен Бернанке се е опитал да успокои опасенията, че монетарната политика на институцията води до появата на рискови за икономиката инвестиционни балони. Той е провел разговор с инвеститори и икономисти по-рано този месец, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, присъствали на срещата.

Източниците на агенцията, пожелали анонимност поради частния характер на форума, посочват, че Бернанке е направил коментарите си на среща на Борда на съветниците към финансовото министерство във Вашингтон (TABC) в началото на февруари.

Председателят на Фед е отхвърлил опасенията за раздуване инвестиционни балони в отговор на презентация на икономисти, които са застъпили противоположната теза. Сред притеснителните тенденции са били откроени поскъпването на земеделската земя и растежът при дружествата със специална инвестиционна цел (REIT). Падащата доходност по облигациите с инвестиционен рейтинг също е била отбелязана като потенциален проблем.

Фондовите пазари в САЩ отстъпиха през последните два дни на фона на спекулации, че Фед може да забави програмата си за изкупуване на облигации отчасти поради опасенията за раздуване на инвестиционни балони.

Спекулации за забавяне на програмата се появиха, след като на 20 февруари централната банка публикува стенограмата от последната си среща през януари.

Голям брой от участниците на срещата на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) на 29 – 30 януари „са изразили опасения за потенциалната цена и рискове от евентуално по нататъшно изкупуване на активи от страна на централната банка“. Някои дори са отбелязвали, че ако изкупуването на облигации продължи, „то може да доведе до пазарни тенденции, които да подкопаят финансовата стабилност“.

Съветът към щатското финансово министерство се състои от 15 представители на едрия бизнес, включително JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., Pacific Investment Management Co. и Bank of America Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jujo_si
преди 11 години
Аха, значи има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още