fallback

Най-голямото земетресение в Оклахома е свързано с добива на петрол*

Индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води

15:58 | 27.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Депозирането на отпадни води от добива на петрол е причина за земетресението с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер, което разтърси Оклахома през 2011 г., съобщава BBC. 

Проблемът, на който обръща внимание изследването, публикувано в списание Geology, е свързан със съхранението на отпадни води от добива на петрол. Сегашната практика е използваната вода да се инжектира повторно във вече изчерпани кладенци на безопасна дълбочина, така че да  не се допусне замърсяване на подпочвените води. Според изследването подобно депозиране на отпадни води с времето може да предизвика сеизмична активност. 

Изследването, разкрива, че индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води.

Практиката на повторно инжектиране на отпадни води се прилага и при добива на шистов газ и петрол.

Според критиците на технологията фракингът, както е известен начинът за добив на газ и петрол чрез инжектиране на коктейл от химикали и вода под налягане в шистови скали, може да доведе до сеизмична активност и замърсяване на подпочвените води.

Повечето сеизмични инциденти свързани с фракинга досега бяха сравнително малки и обикновено се случваха през първите седмици или месеци след операцията по извличането на природния ресурс. Те са следствие на самия процес на извличане на газ и петрол от шистови скали.

В случая с находището Вилзета близо до град Прага в Оклахома депозирането на отпадна вода е започнало 18 години преди серията земетресения от ноември 2011 г., които включват 3 с магнитуд от над 5 по Рихтер.

Публикувано през април 2012 г. изследване на US Geological Survey разкрива, че след 2009 г. земетресенията от над 3 по Рихтер в централните щати рязко са се увеличили до 25 на година от средно 1,2 на година през предходните 50 години. * Актуализирано в 16,45 часа на 28-и март

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още