IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ продължава да нараства с умерени темпове

Възстановяването на жилищния пазар и на автомобилния сектор компенсират слабостите, произтичащи от съкращенията в държавния бюджет, според Бежовата книга

21:37 | 17.04.13 г.
Икономиката на САЩ продължава да нараства с умерени темпове

За пореден път Федералният резерв на САЩ констатира, че икономиката на страната расте с “умерени темпове”, съобщава MarketWatch.

В редовния доклад “Бежова книга” на централната банка се посочва, че “възстановяването на жилищния пазар и на автомобилния сектор компенсират слабостите, произтичащи от съкращенията в държавния бюджет, изтеклите данъчни облекчения и по-студеното време”.

Днешният доклад обхваща периода от края на февруари до началото на април. Почти не се намират разлики спрямо предишния доклад, в който се посочваше, че икономиката расте със “скромни към умерени темпове”, подчертава изданието.

От 12-те регионални банки 5 съобщават за умерен растеж, други 5 – за скромен, а от Федералния резерв в Ню Йорк и в Далас отчитат ускоряване на растежа, посочва се в документа.

Докладът не предизвика изненади, а по-скоро потвърди последните макроикономически данни, особено за жилищното строителство и автомобилостроенето, отбелязва изданието.

Продукцията на автоиндустрията в САЩ през първото тримесечие отбеляза ръст от над 13 на сто на годишна база, а строителната продукция скочи с 15 на сто, съобщи Фед в доклада си за индустриалното производство, който беше публикуван във вторник.

Ниските лихви, които поддържа американската централна банка, ускориха продажбите на жилища и автомобили, но потребителските разходи нарастват слабо, което засегна продажбите на дребно в страната.

Условията на пазара на труда и заетостта остават сравнително стабилни, а натискът върху възнагражденията е “под контрол”, с изключение на секторите, за които не достигат квалифицирани кадри, пише още в доклада.

Перспективите за растежа на американската икономика засега остават оптимистични, като се очаква да се запазят сегашните темпове. Несигурностите идват от фискалната политика и реформа в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още