IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с данъците на опозиционните организации в САЩ коства шефска оставка

Барак Обама е получил оставката на ръководителя на американската данъчна служба Стивън Милър

11:01 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През последните седмици Белия дом е разтърсван от скандали и това хвърля петно върху имиджа на Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През последните седмици Белия дом е разтърсван от скандали и това хвърля петно върху имиджа на Обама. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама е отстранил от длъжност ръководителя на американската данъчна служба. Причината е разразилият се скандал с данъчните проверките на консервативни организации, свързани с опозицията.

В изявление след срещата си с висши чиновници от министерството на финансите на САЩ Барак Обама обяви, че министърът на финансите Джак Лю е поискал и е получил оставката на началника на данъчната служба IRS Стивън Милър, предаде телевизия Bulgaria ON AIR.

Президентът обеща нова система на проверки и наблюдатели, която ще позволи случаят с неправомерни проверки да не бъде повторен. Във вторник сутрин стана ясно, че служителите в данъчната служба на САЩ ще трябва да понесат отговорността за извършването на засилени проверки по отношение на опозиционните организации. В изявлението на Обама се казва, че проверката е установила недопустими и непростими неща.

„Ще направя всичко по силите си нищо подобно да не се случва отново. Отговорните за това ще понесат съответните последствия. За тези нередности няма извинение. Американците имат право да бъдат ядосани. Аз също съм недоволен. Няма да толерирам такова поведение в нито една агенция или държавна институция, особено данъчната служба, чиято работа достига до всеки един гражданин“, заяви Обама.

Припомняме, че по-рано данъчната служба се извини за погрешните допълнителни проверки на претендиращи за безданъчен статут 75 организации. Данъчните твърдят, че за грешките са виновни редови служители, които са искали да облекчат работата си в условия на наплив на неправителствени организации за освобождаване от данъци. Опозиционните републиканци и консервативната преса заявиха в отговор, че става дума за използване на данъчните власти като инструмент в политическата борба.

Републиканците обвиняват администрацията на Обама, че целенасочено извършва проверки и създава проблеми на несъгласните с неговата икономическа политика. Белия дом твърди, че данъчните са независима служба и техните действия не се диктуват от правителството.

Министерството на правосъдието води свое разследване за скандала. В САЩ вече е започнало разследване дали проверката на федералната данъчна служба върху дейността на консервативни групи е била политически мотивирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още