IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-недолюбваната надпревара на фондовия пазар за всички времена

Данните на Федералния резерв все още остават слаби на фона на насърчаването на инвестициите и разходите

14:41 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-недолюбваната надпревара на фондовия пазар за всички времена

Фактите, че вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ S&P 500 нарасна с близо 17% от началото на годината, или че основните индекси поставиха нови върхове, трябва да бъдат в основата на огромни тържества на Уол Стрийт. Засега обаче празненства няма, като негативните нагласи и съмнения остават.

Лично аз вярвам, че първоначалната доходност от 2013 г. е узряла за кратък натиск. Въпреки това, в дългосрочен план оставам оптимист“, казва анализаторът от Market Watch Джеф Рийвс.

Мотивите му, както сам изтъква, не са особено уникални. „Има много налични данни, които хората може да анализират, както им е удобно. Съотношението цена-доходност не е било по-ниско от 13 от 1989 г. През януари 1990 г., средното съотношение е около 20. В момента сме на ниво от около 18“, отбелязва Рийвс.

Какво ли може да ни предложи Европа след Кипър? И ако падането на тавана на дълга през 2011 г. и достигането до фискалната скала през 2012 г. не потопи американските потребители или не доведе до провал на икономиката, от какво още трябва да се страхуват те?“, коментира още анализаторът.

Експетът припомня също, че имотната компания RealtyTrac оповести тревожни данни за поредния голям спад в пазара, който достигна до 6-годишно дъно. В същото време цените нарастват с най-бърз темп от 2006 г. насам, според Case-Shiller. По думите му възстановяването на имотния пазар не са само позитивен сигнал за работните места и заемодателите във финансовия сектор, но също така са ценно богатството и за самите потребители.

Данните на Федералния резерв все още остават слаби на фона на насърчаването на инвестициите и разходите. „Харесва ви или не, не изглежда, че нещо ще се промени до края на тази година, дори и ако количествените облекчения продължат вечно. Дори и да погледнем песимистично върху развитието на БВП и безработицата, това няма да принуди Бен Бернанке да махне крака си от педала на газта“, коментира Рийвс.

Един от най-добрите анализи, които прочетох през миналата седмица, бе този на Кълън Рош, който казва: "Неандерталците, които са продавали на кроманьонците преди 30 000 години са претърпявали сериозни загуби". Това ми напомня за думите на Уорън Бъфет, според който "никога залогът срещу Америка не се е отплащал. Предприемачите и бизнеса винаги са ни изненадвали. В икономиката винаги има второ действие“, коментира още анализаторът от Market Watch Джеф Рийвс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още