IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Chevron намаля със спада на цената на петрола

Нетната печалба намалява с 26%, а добивите - с 1,6%

19:49 | 02.08.13 г.
Тримесечната печалба на Chevron намаля със спада на цената на петрола

Печалбата на Chevron за второто тримесечие е огромна – 5,37 млрд. долара, но е с 26% под отчетената през април-юни 2012 г. заради по-ниските цени на петрола и ремонтите на някои рафинерии, съобщи AP. 

Резултатът наподобява по-слабите печалби при конкурентите Exxon Mobil и Shell и също остана под очакванията на анализаторите.

Компанията обяви, че е спечелила по 2,77 долара на акция през второто тримесечие, докато година по-рано положителният финансов резултат бе 3,66 долара на акция при нетна печалба от 7,21 млрд. долара. Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 2,97 долара на акция.

Приходите са се понижили с 8% до 57,37 млрд. долара, но надхвърлиха предвижданията на експертите за постъпления от 56,01 млрд. долара.

Председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Chevron заяви, че печалбата е намаляла „до голяма степен заради по-слабата пазарна обстановка за суровия петрол и преработените петролни продукти“. По думите му дейностите по ремонт и поддръжка в американските рафинерии също са дали своя отпечатък.

Средната цена, която в Chevron са получили през отчетния период за барел петрол или еквивалента му в продукти от преработка на природния газ, е 92 долара в САЩ и 94 долара в чужбина, като резултатът е с 5 долара по-слаб спрямо същото тримесечие на 2012 г.

Добивът на петрол в компанията е намалял с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още