IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: САЩ няма да обявят несъстоятелност

Гледали сме този филм и преди, заяви главният изпълнителен директор на агенцията Реймънд Макданиел

09:27 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: САЩ няма да обявят несъстоятелност

Главният изпълнителен директор на рейтинговата агенция Moody's изключи възможността правителството на САЩ да обяви несъстоятелност, дори и ако републиканците и демократите не постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга до средата на октомври.

Продължаващото вече шести ден блокиране на щатската администрация породи множество опасения, че няма да бъде постигната договорка между политическите лидери до 17 октомври, когато се очаква да бъде достигнат тавана на дълга.

Множество експерти изтъкват, че ако правителството на САЩ не повиши дълговия лимит, това ще има отрицателни последици за финансовите пазари по целия свят.

"Изключително малко вероятно е Министерството на финансите да не продължи да изплаща задълженията си по държавните облигации", заяви главният изпълнителен директор на Moody's Реймънд Макданиел в интервю за CNBC.

"Надявам се, че вероятността 17 октомври да дойде и все още да не е постигнато споразумение е малка. Дори и това да се случи обаче, ние смятаме, че след това финансовото министерство на САЩ все още ще продължава да изплаща задълженията си по съкровищните ​​бонове", добави той.

За момента финансовите пазари в страната реагират сравнително неутрално на блокирането на администрацията, след като демократи и републиканци не успяха да одобрят федералния бюджет за новата фискална година. Широкият бенчмарк S&P 500, например, добави близо 0,5 на сто от 1 октомври насам.

По думите на Макданиел привидно самодоволната реакция на пазарите се дължи на "прясната памет" от последната подобна криза, която настъпи през 2011 г. Тогава въпросът за тавана на дълга също бе стигнал до задънена улица, но в крайна сметка бе решен.

"Изглежда, че сме гледали този филм и преди", отбеляза шефът на Moody's. "Опитът от близкото минало по ирония на съдбата дава на хората повече чувство на спокойствие, отколкото може би трябва да имат", посочи още той.

За момента кредитната агенция задържа своя максимален рейтинг от ААА със стабилна перспектива за американския държавен дълг. Друга от големите рейтингови институции – S&P, понижи през август 2011 г. своята максимална оценка ААА, смъквай я до AA- със стабилна перспектива. Fitch пък запазва ниво от AAA с негативна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още