IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговият лимит на САЩ е по-важен от стимулите на Фед

Отлагането до последната минута на повишаването на дълговия лимит на страната може да доведе до непоправими щети за икономиката, смята Джак Лю

13:52 | 18.09.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дълговият лимит на САЩ е по-важен от стимулите на Фед

Приказките за намаляване на монетарните стимули на Федералния резерв са във фокуса на вниманието, откакто председателят Бен Бернанке за първи път намекна за това в края на май, но с оглед по-тревожни въпроси, които излизат, анализаторите смятат, че основната тема за разговор на инвеститорите ще се промени, пише CNBC.

Според Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, след като инвеститорите научат резултата от приключващата днес среща на Фед, те ще поставят отново във фокуса тавана на дълга на правителството на САЩ.

"Таванът на дълга ще се превърне в истински проблем в средата на октомври ... Мисля, че  коментаторите трябва да започнат да говорят малко повече за това", казва той.

По думите на Занди ако Конгресът не приеме закона за тавана на дълга през следващите седмици, въпросът може да се окаже по-опасен от евентуалното свиване на стимулите, кото предизвика големи разпродажби на глобалните капиталови пазари, тъй като инвеститорите зарязаха риска и се насочиха към безопасни активи убежища.

"Ако Конгресът и администрацията не заработят скоро заедно ... ако не бъде прието законодателство в следващите няколко седмици, то това ще бъде истински сериозен проблем, много по-голям отколкото оттеглянето на стимулите", добави той.

Правителството се бори с въпроса за дълговия лимит от 16,7 трлн. долара от май. Но напоследък въпросът отстъпи на заден план заради притесненията от свиването на монетарните стимули и конфликта в Сирия.

Въпросът обаче сега отново е на фокус, след като правителството може да се разпорежда финансово до 30 септември, а Министерството на финансите ще загуби способността си да заема средства в средата на октомври. Опасението е, че ако инвеститорите загубят доверие в способността на правителството на САЩ да управлява финансите си, те ще спрат да реинвестират в американски държавен дълг.

Дейвид Стокман, бивш директор на Службата за управление и бюджет при администрацията на Рейгън, заяви по-рано през месеца, че „въпросът с дълговия таван ще се проточи до последния момент. Ще изпаднем в нова криза и парализа. Може би дори ще нарушим дълговия таван“.

Според него икономиката на САЩ може да се изправи пред един кризисен сценарий.  "Задава се огромна фискална криза, която само временно бе смекчена. Не виждам безоблачно бъдеще".

Тази седмица финансовият министър на САЩ Джак Лю предупреди Конгреса, че отлагането до последната минута на повишаването на дълговия лимит може да доведе до непоправими щети за икономиката.

Неговите коментари последваха коментарите на президента на САЩ Барак Обама в понеделник, който каза, че няма да преговаря за повишаване на тавана на дълга, което проправи път за разгорещена дискусия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 20 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абе щом на мен ми идват поне 10-ина идеи по темата, не се притеснявам за ТЯХ, а само за НАС !! :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да, както казваш има широоооок фронт за работна, не виждам, кой, за какво има де се притеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ооо... там ще трябва ФЕД да му отпусне една директна кредитна линийка за да му фикснат спектъра на излъчването, спрямо НЕпромените в атмосферата при липса на очаквано глобално затопляне... за да е достатъчно вреден за маймуните, че да се ре-финансира после промяна на атмосферата така, че да се получи глобалноТО затопляне (да се компенсира променения спектър), че да се вдигнат и данъците на маймуните за изплащане на ре-финансирането! А самото рефинансиране, може да бъде обезпечено с правото на маймуните да напускат земята - ще се ЗАплаща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Една друга хубава идея е, да купуват емисиите ценни книжа на Слънцето, то поне гарантирано ще бачка още дълго време ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Ще инвестират бързообезценяващите се долари в страни от 3тия свят :)Или пък ще летят с новата ракета на наса до космическата станция на почивка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Опасението е, че ако инвеститорите загубят доверие в способността на правителството на САЩ да управлява финансите си, те ще спрат да реинвестират в американски държавен дълг.1.От написаното излиза нещо , направо трогателно (да се просълзи човек!): инвеститорите, едва тея дни започнали да се притесняват.2.Къде по-точно смятат да ходят инвеститорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още