IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски регулатор глоби JPMorgan със 100 млн. долара заради "Лондонския кит"

Според Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ банката е нанесла финансови щети в размер на 6 млрд. долара

09:30 | 17.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатски регулатор глоби JPMorgan със 100 млн. долара заради "Лондонския кит"

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ санкционира JPMorgan със 100 млн. долара. Причината е разразилият се през 2012 г. скандал "Лондонския кит", съобщава BBC.

Според щатския орган реализираните неправомерно от JPMorgan сделки са изкривили пазара и са нанесли финансови щети в размер на 6 млрд. долара. Първоначалното изискване на комисията е банката сама да признае, че нейни служители са действали "безотговорно".

През миналия месец банката се съгласи да плати 920 млн. долара на други щатски и британски регулатори, също поради обвинения за нерегламентирана търговия с финансови инструменти.

Скандалът се разрази в последните месеци, след като бившият служител на JPMorgan Бруно Иксил си спечели прозвището "Лондонския кит" заради големите си и необмислени залози на финансовите пазари.

По думите на Дейвид Мейстър от Комисията по ценните книжа и борсите JPMorgan са опитали да защитят позицията си с "непредпазливост, пренебрегвайки очевидните опасности за легитимните сили".

През миналата седмица определяната като любима на Вашингтон банка публикува първата си тримесечна загуба под ръководството на главния изпълнителен директор Джейми Даймън.

Даймън успя да спаси компанията от загубите по време на финансовата криза, тъй като банковият гигант остана настрана от търговията с най-токсичните високорискови ипотечни активи. Сега обаче правните проблеми, в които се забърка JPMorgan, оказаха своето негативно влияние.

Финансовото дружество отчете загуба за третото тримесечие от 380 млн. долара, или 0,17 долара на акция. Загубата е първата от второто тримесечие на 2004 г. насам. За същия период през 2012 г. пък JPMorgan се похвали с печалба от 5,71 млрд. долара, или 1,40 долара на ценна книга.

Според представените от финансовото дружество данни компанията е отделила 23 млрд. долара за справяне с юридическите касузи, свързани не само с "Лондонския кит". JPMorgan е под прицела на регулаторите и поради обвинения за целенасочено подвеждане на потребители и инвеститори по време на колапса на жилищния пазар в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още