fallback

„Кафеената война“ струва скъпо на Starbucks

Кафе веригата бе осъдена на глоба от 2,8 млрд. долара заради предсрочно прекратеният договор за дистрибуция с Mondelez

10:06 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Избухналият преди три години спор за опакованото кафе ще излезе доста скъпо на Starbucks. Американски съдия осъди американската компания да плати 2,8 милиарда долара на хранителния гигант Mondelez, по-известен с бившото си име Kraft Foods.

В конкретния случай става дума за споразумение за разпространение от 1998 г., според което Kraft има право да продава и разпространява кафе с марката Starbucks. Стоката се е предлагала в магазините в САЩ, а по-късно - в чужбина. Starbucks обявиха края на сътрудничеството в края на 2010 г. Кафе веригата обвини Kraft, че не е зареждала достатъчно добре складовете си и не е рекламирала достатъчно кафето. Като компенсация за прекратения партньорство Starbucks е предложила на групата 750 млн. долара, защото всъщност партньорството е трябвало да продължи до 2014 година.

Kraft отхвърля офертата и смята, че обезщетението е твърде ниско. Starbucks пък обяви, че все пак ще се оттегли от партньорството през 2011 година, в следствие на което Kraft внесе случая в съда и поиска американската верига да ѝ плати сумата от 2,9 млрд. долара, както и адвокатските такси. 

Анализаторите очакваха, че Starbucks вероятно ще трябва да плати над 1 млрд. долара като обезщетение на Mondelez, но присъдата е значително по-висока. В изисканите по съдебен път пари влизат и 527 милиона долара за съдебни такси и разноски.

„Компанията не споделя становището на съда“, заяви главният финансов директор на Starbucks Трой Алстед. По думите му Kraft не е изпълнявала споразумението по договора и е засегнала по този начин развитието на бизнеса на кафе веригата. Starbucks отказа да коментира дали групата ще обжалва решението, което все още е в процес на разглеждане.

Starbucks разполага с достатъчна ликвидност под формата на парични резерви или кредитни линии, за да плати глобата, заяви кафе веригата. В края на фискалната година, която приключи през септември, Starbucks е реализирала продажби от 14,9 милиарда долара и отчита в баланса си наличие на парични средства и парични еквиваленти на стойност 2,6 млрд. долара.

Mondelez показа задоволство от арбитражното решение и обяви, че с парите ще финансира текущата си програма за обратно изкупуване на акции. През миналата година Kraft бе разделена на две отделни публично търгувани дружества. Оттогава Kraft Foods Group е отговорна за северноамериканските операции с хранителни стоки, а Mondelez International обхваща глобалната активност за снакс и сладкарски стоки, както и операциите извън Северна Америка. 

На пазара новината бе посрещната с недоволство от акционерите на Starbucks, като в следборсовата сесия акциите се обезцениха с над 2 на сто. 

Още корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още