IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коректни ли са данните за безработицата в САЩ?

Колумнистът на New York Post Джон Крудел твърди, че правителството ги е манипулирало преди президентските избори през 2012 г.

21:29 | 19.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коректни ли са данните за безработицата в САЩ?

Отдавнашен критик на данните за безработицата в САЩ отново се спира на проблема, пише MarketWatch. Колумнистът на New York Post Джон Крудел твърди, че правителството е манипулирало по такъв начин данните, че да се отчете рязък спад точно преди президентските избори през 2012 г.

През септември 2012 г. безработицата в САЩ изненадващо спадна на месечна база от 8,1% на 7,8% точно два месеца преди президентът Барак Обама да победи кандидатът на републиканците Мит Ромни. Оттогава безработицата продължава да спада, достигайки дъно от 7,2% преди няколко месеца, а последните данни са за ниво от 7,3%.

Сега Крудел казва, че има източник, който да докаже твърденията му и че е готов да разкрие името му през разследващите органи на правителството и Конгреса.

Дали да му вярваме? Критиците на Обама определено мислят така, съдейки по реакциите им. Рик Сантели, пазарен анализатор на CNBC и смятан за кръстник на движението Чаено парти, заяви днес, че също отдавна се е съмнявал в данните за безработицата.

Обвиненията на Крудел се фокусират върху заблуждаващи данни за безработицата от района на Филаделфия. Дори да има основания обаче едва ли данните за един регион могат да окажат такова влияние върху нивото за цялата страна.

Едно от обясненията за спада на безработицата в последно време е, че по-малко хора търсят работа, тъй като това все още е доста трудно. Тези, които са преустановили търсенето (т. нар. обезкуражени), не се отчитат от статистиката. Ако пък се броят хората, които са принудени да работят на непълно работно време, безработицата е 14%.

Каквато и да е истината за данните, много малко американци вярват, че пазарът на труда е в добро състояние въпреки спада в коефициента на безработица. Ситуацията не е толкова лоша, колкото беше преди няколко години, но все още е трудна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Първо ще ви приберат чрез имотите надеждата да не сте роби, после чрез стойността на парите частния ФЕД ще ви резне върховенството в измислената и повече ненужна настояща макроекосистема! Ще сте възможните най-зле от няколкото нови зони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още