fallback

Правителството на САЩ ще разполага с 1 трлн. долара до 30 септември

Първоначално решението трябваше да бъде взето до 15 януари, но политиците спечелиха време, като одобриха временно тридневно финансиране

16:45 | 14.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преговарящите представители на Белия дом и на Сената постигнаха съгласие по законопроекта за финансиране на правителството на САЩ до 30 септември. Само дни преди да спре финансирането за федералните агенции те разкриха повече подробности относно залегналите в него мерки, пише Bloomberg.

Постигнатото съгласие бе обявено от политиците, измежду които бяха председателят на Комисията за изработка на законопроекта към Белия дом Хал Роджърс и председателят на Комисията за изработка на законопроекта към Сената Барбара Микулски. Според Роджърс законопроектът трябва да стигне до Белия дом до 15 януари.

За текущата финансова година политиците се съгласиха разходите за отбрана да бъдат в размер на 573 млрд. долара. 85,2 млрд. долара от тях ще бъдат предназначени за войната в Афганистан – с близо 2 млрд. долара по-малко спрямо фискалната 2013 г. Законопроектът предвижда съкращаване на средствата за покупка и разработка на нови оръжейни системи и отбранителни технологии.

Проектът на закона представлява „положителна стъпка за напредъка на нацията и на икономиката“, коментира директорът на дирекция „Управление на бюджета“ в Белия дом Силвия Матюс. Администрацията на президента Барак Обама притиска Конгреса да го приеме по-бързо.

През декември политиците се споразумяха за размера на разходите за следващите две години. Те възлизат на 1,01 трлн. долара. Сегашната сделка ще осигури финансиране за всяка агенция по отделно и ще избегне повторно блокиране на правителството, продължило 16 дни през октомври.

Правителственото финансиране приключва на 15 януари. Ето защо политиците предвиждат да приемат временно тридневно финансиране на текущите нива, за да избутат срока до 18 януари. Това ще спечели време на политиците за приемането на окончателен законопроект без да рискуват още едно блокиране на правителството и държавните агенции.

Законопроектът в обем от 1 582 страници определя размер на разходите за фискалната 2014 г. от 1,012 трлн. долара. Такава бе и сумата, за която се споразумяха републиканците и демократите в началото на декември.

Според неколцина политици един от все още неразрешените проблеми е било предложението за внасяне на 63 млрд. долара в постоянния капиталов фонд на Международния валутен фонд. От комисиите за изработка на законопроекта заявиха, че въпросът не е бил включен в проекта. От месеци Министерство на финансите на САЩ се опитва да увеличи участието на страната в капитала на МВФ, като се опитва да прехвърли 63 млрд. долара от съществуваща кредитна линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още