fallback

Вероятността за вдигане на лихвите в САЩ всъщност ще подкрепи икономиката

Тя ще стимулира капиталовите разходи на компаниите за сметка на обратните изкупувания на акции и плащането на дивиденти, посочва икономист

11:49 | 04.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Увеличаващата се вероятност за повишение на основната лихва на Федералния резерв през следващата година би трябвало да подкрепи, а не да забави икономиката на САЩ, посочва UBS, цитирана от Bloomberg.

Капиталовите разходи, както и сливанията и придобиванията, трябва да се повишат при очакванията за затягане на паричната политика, след като периодът на почти нулеви лихвени проценти и ниска волатилност намали стимулите на компаниите да инвестират“, твърди Дрю Мейтъс, бивш икономист в клона на Фед в Ню Йорк, в доклад от 31 март.

"Очакванията за повишаване на лихвените проценти може да се окажат полезни", казва Мейтъс. "По-ниските лихви не само понижават разходите за отлагане на инвестиционните решения, но също така насърчават друго поведение, което може да бъде вредно за бизнес инвестициите "

В периоди на ниски лихви инвеститорите в акции обикновено предпочитат компании, които изкупуват обратно акции и изплащат дивиденти, посочва Мейтъс. Това насърчава корпоративните ръководители да използват кеша по този начин, а не да инвестират в нови заводи или машини.

"Резултатът е очевиден - по-ниски разходи за капиталово оборудване (и сливания и придобивания )", констатира икономистът.

Очакванията Фед да повиши основния си лихвен процент следващата година може да намалят възвръщаемостта на обратните изкупувания и дивидентит, докато направят капиталовите инвестиции по-привлекателни през тази година, изтъква Мейтъс.

Повече за политиката на Фед вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още