fallback

Шистовата революция в САЩ потиска производството на вятърна енергия

Вятърната индустрия се задъхва заради спрените субсидии и по-евтиния природен газ

13:35 | 07.04.14 г. 9
Автор - снимка
Създател

Производството на вятърна енергия в САЩ се задъхва. Индустрията, оценявана на 14 млрд. долара, е зашеметена от двоен удар – по-евтиният природен газ благодарение на шистовата революция в страната и премахването на федералните субсидии, които правеха вятъра най-конкурентния от всички видове възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в САЩ, пише Bloomberg.

Америка е вторият по големина купувач на вятърни турбини в света. До декември миналата година собствениците на турбини получаваха субсидии в размер на 23 долара за мегаватчас. Но ако субсидиите не бъдат върнати, индустрията може и да не успее да се възстанови. Така САЩ могат да загубят почва под краката си в стремежа да намалят зависимостта си от изкопаемите горива, които предизвикват глобалното затопляне.

Експерти защитават субсидиите в името на справедливостта. Те твърдят, че основният конкурент на вятъра, а именно – газовата индустрия, извлича ползи от създаването на съвместни компании с ограничена отговорност, чрез които операторите на газопроводи могат да не плащат данъци. Това пък, от своя страна, понижава цената на газа.

Имайки предвид поевтиняването на синьото гориво от средно 8,90 долара за 1 млн. британски термални единици (BTU) през 2008 г. до 3,73 долара миналата година, природният газ стана най-евтиният източник на електричество за комуналните дружества. През 2013 г. Конгресът на САЩ отмени помощите за производителите на вятърна енергия, като по този начин строителството на вятърни централи спадна с 92%.

Изключвайки субсидиите, разходите за инсталиране както на вятърни централи, така и на газоцентрали възлизат на около 84 долара на мегаватчас в световен мащаб, показват данни на Bloomberg New Energy Finance. Това е с 3% по-скъпо в сравнение с изграждането на централи за производство на електричество от въглища и около половината от разходите за монтиране на ядрени реактори.

Представители на демократите призовават за възобновяване на субсидиите за вятърна енергия, известни в САЩ като Production Tax Credit. Републиканците и демократите обсъждат дали да има данъчни облекчения за региони, които притежават големи вятърни ресурси като Южна Дакота и Тексас, както и такива с изградени турбини като Канзас и Колорадо.

Все пак контролираната от републиканците Камара на представителите може и да не подкрепи опитите за удължаване на данъчните облекчения преди изборите през ноември, считат от Американската асоциация на производителите на вятърна енергия.

Асоциацията на независимите производители на газ - Natural Gas Alliance, не е заела конкретна позиция относно субсидиите за вятърната енергия, съобщи говорителят на организацията Дан Уитман.

В никоя друга страна икономическият дебат относно вятърната енергия и природния газа не е така балансиран, както в САЩ. Въпреки че Северна Америка се нарежда зад Китай по брой централи, цената на газа и качеството на подкрепата за двете индустрии нареждат континента сред най-конкурентните пазари на света.

Най-добрите вятърни централи във ветровити райони като Южен Тексас могат да бъдат изградени за 60 долара на мегаватчас. Това е по-евтино в сравнение с инсталирането на газова турбина с висока ефективност. По данни на Bloomberg New Energy Finance тя струва 65 долара.

Според Goldman Sachs пък фракингът ще държи цената на газа в диапазона от 4 до 6 долара в близките няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още