IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: САЩ търсят 10 млрд. долара компенсации от BNP Paribas

Банката е обвинена в заобикаляне на американските санкции срещу редица държави, включително Иран

13:26 | 30.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
WSJ: САЩ търсят 10 млрд. долара компенсации от BNP Paribas

Американското правосъдно министерство настоява френската банка BNP Paribas да плати глоба от над 10 млрд. долара заради нарушаване на санкциите, наложени срещу Иран и други държави, съобщава Wall Street Journal, цитиран от CNBC.

Въпреки, че финалното споразумение може да слезе под 10 млрд., то ще бъде една от най-високите глоби, налагани на банка и ще бъде доста повече от това, за което BNP се е подготвила. Банката е отделила около 3,7 млрд. долара за съдебни спорове.

Наказание от подобен мащаб би се равнявало на около 5% от стойността на материалните активи на банката, изчисляват анализатори на Citigroup. Освен това би намалило базовия ѝ собствен капитал от първи ред с около 10% до близо 9,5 на сто.

В началото май изпълнителният директор на банката Жан-Лоран Бонафе заедно с адвокатите на институцията се срещна с представители на Нюйоркския департамент по финансови услуги и апелира за снизходителност при процеса, съобщи източник по-рано този месец. Той допълни, че регулаторът няма да отнема лиценза на банката, ако в споразумението бъдат включени други тежки наказания.

Такива наказания обаче биха могли да включват временно прекратяване на клиринговите плащания в долари на банката в Ню Йорк и съкращаване на дузина служители. Банката изрази опасенията си от подобен развой, отбелязвайки, че невъзможността й да извършва доларови трансакции би могла да я дестабилизира.

Северна Америка е ключов фрагмент от стратегията на BNP за увеличаване на печалбата извън Европа, като тя се стреми към това 12% от приходите ѝ през 2016 г. да са от този регион.

Крайното решение по случая се очаква до седмици, посочва Wall Street Journal. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Ограниченият държавен суверинитет води неизбежно до подобни проблеми за страните които доброволно са приели чуждия сюзиринитет, както през средните векове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още