fallback

Повечето американци виждат края на кризата през 2017 г.

Според 16 на сто от гражданите на САЩ рецесията ще трае вечно

19:42 | 06.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според анализаторите Голямата рецесия приключи преди пет години, но повечето американци смятат, че икономиката ще бъде напълно възстановена през 2017 г., пише CNN.

Господстващото мнение в най-голямата световна икономика е, че ще са нужни още три години за пълното възстановяване на пазарите от щетите, които понесоха през кризата от 2008 г., като на това залагат 61% от американците, показва проучване на CNN. Някои от запитаните са дори още по-песимистични - 16% заявяват, че икономиката никога няма да се възстанови.

Като цяло демократите изглежда са по-положително настроени от републиканците. Всеки пети симпатизант на републиканците смята, че възстановяването на икономиката никога повече няма да се възстанови, срещу 10% от демократите. Резултатите на независимите пък се срещат по средата.

Резултатите от изследването не са чак толкова изненадващи, като се има предвид, че възстановяването на трудовия пазар е най-бавното в историята, а цените на жилищата са още много далеч от предкризисните нива. До голяма степен облагите от възстановяването през последните няколко години пък отидоха в най-богатия 1% от населението на страната.

Икономистите, участвали в проучването, са малко по-оптимистични от средностатистическия американски гражданин, но дори те очакват пълно възстановяване в рамките на до 2-3 години.

Американската икономика определено показва признаци на подобряване. Трудовият пазар, дори и бавно, расте вече четири години, а брутният вътрешен продукт (БВП) е близо до рекордно високи стойности.

Така че дали американците не са прекалено песимистични? Около 27% от тях смятат, че икономиката все още е в рецесия, а условията се влошават, дори и икономическите данни да сочат обратното. Запитани за вероятността от нова финансова криза през следващите няколко години, 24% от анкетираните са на мнение, че рецесия, подобна на тази от 2008 г., е „много вероятна“, а според 45 на сто възможността за това е средна.

Най-голяма икономическа носталгия пък предизвикват 90-те години, като 26% от американците намират, че тогава икономическите условия са били най-добри. След това се нарежда епохата на 80-те, в която биха искали да се върнат да живеят 20% от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още