fallback

Затягането на санкциите срещу Русия спря възхода на Wall Street

САЩ се присъединява към икономическите ограничения на ЕС срещу Москва, като този път засегнати са и финансови институции

23:21 | 29.07.14 г. 7

Новите санкции срещу Русия спряха ръста на основните индекси на американските фондови пазари. Веднага след като стана ясно, че ЕС предприема трети пакет, този път с икономически санкции срещу Русия, американският президент Барак Обама обяви, че САЩ също въвежда нови ограничения.

Под ударите попадат руски държавни финансови институции, сред които банките VTB Банк, Банк Москвы, както и Россельхозбанк, съобщава Bloomberg. 

"Това не е нова Студена война. Това е много специфично действие, свързано с нежеланието на Русия да признае, че Украйна сама избира пътя си", коментира Обама, цитиран от Market Watch. 

Преди да бъдат обявени санкциите стойността на S&P 500 растеше благодарение на данните за повишаващото се потребителско доверие в САЩ до ниво на индекса от 90,9 пункта през юли. Това е най-високота стойност за показателя от октомври 2007 година насам. През юни индексът на потребителското доверие беше на ниво от 86,4 пункта.

След обръщането на посоката в крайна сметка S&P 500 завърши сесията на червена територия. Понижението е в рамките на 0,45% до ниво от 1 969,95 пункта. За Dow Jones спадът е от 0,42% и стойността на индекса достигна 16 912,11 пункта. Nasdaq затвори търговията при стойност 4 442,7 пункта или понижение с минималните 0,05 на сто.

Акциите на Apple докоснаха своя исторически връх на цената, доближавайки се до 100 долара за брой. Технологичният гигант беше на върха на вълната заради очакванията на Wall Street за представяне на нови продукти и продължаване на стратегията за придобиване на нови компании. В последните няколко седмици Apple  купи два малки старт-ъпа, посочва CNN.

Към края на сесията обаче тенденцията се обърна и цената на акциите падна, макар и с 0,08% до ниво от 98,30 долара за брой.

С ръст от 1,5% завърши търговията с акциите на фармацевтичната Merck. Цената на акциите достигна 58,84 долара за брой след като съобщи за ръст на печалбата си за второто тримесечие на годината до 2 млрд. долара.

Продажбите намаляват с 1% до 10,93 млрд. долара, но пък от друга страна пазарните очаквания бяха за по-сериозно понижение – до 10,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още