fallback

Американските законодатели дават Обама на съд

Камарата на представителите в Конгреса позволи да се започне дело срещу президента заради превишаване на правомощията му

16:33 | 31.07.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Камарата на представителите - долната камара в Конгреса на САЩ - одобри резолюция, с която упълномощава председателят на институцията, републиканецът Джон Бейнър, да заведе дело срещу президента Барак Обама. Обвинението е, че Обама е превишил правата си за сметка на Конгреса и конституцията, пише CNN.

При гласуването са подадени 225 гласа „за” и 201 „против” резолюцията. Нито един представител на демократите не е подкрепил предложението, а петима републиканци са били против.

Гласуването изпраща политическата битка в САЩ на ново ниво едва по-малко от четири месеца преди междинните избори за законодателния орган на страната. Големият залог на очакваните избори е кой ще спечели контрола върху Сената - горната камара на Конгреса.

Според републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, в много сфери, които са от компентенцията на Конгреса, Обама е издавал нареждания. Това ги прави незаконни, смятат те. Казусът, който давал най-големи шансове на делото срещу Барак Обама, е новият здравен закон (така нареченият закон Affordable Care).

Недоволството на републиканците е свързано с това, че Обама е предприел важни ходове без да се консултира с Конгреса. Примери в тази насока са промени или отлагания на различни задължения по промените в здравните закони, позволяването на децата на имигранти без документи да остават в САЩ, освобождаването на талибански затворници, посочи Джон Бейнър още преди месец.

Резолюцията на Камарата на представителите дава интересен ход в ръцете на републиканците. Мнозина правни експерти обаче се опасяват, че може и да няма съдия, който да се съгласи да разглежда делото.

Според демократите действията на републиканците имат изцяло политически подбуди и всъщност са израз на желанието им за импийчмънт на президента. Именно около тази тема се въртят и основните коментари по въпроса.

Самият Барак Обама вчера заяви, че гласуването е било по въпроса „дали да ме съдят за това, че си върша работата”, допълва CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още