fallback

Колебания за щатските индекси в началото на сесията*

Август започна песимистично, но ще затвори с реални ръстове, прогнозира експерт

18:04 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови измерители в САЩ отчитат колебливо представяне в началото на търговията в петък на фона на сигналите за възможни терористични атаки във Великобритания и по-добрите от очакваното данни за доверието на потребителите отвъд Океана.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губи 0,10% до 17 063,32 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добавя 0,17 на сто до 2 000,08 пункта, докато Nasdaq Composite е нагоре с 0,38% до 4 574,90 пункта.

Британският държавен секретар Тереса Мей съобщи, че Обединеното кралство повишава степента на опасност от международна терористична дейност. По този начин властите признаха, че извършването на терористичен акт на територията на страната е "много вероятно". Това е втората по сила от пет възможни степени на опасност, само едно ниво под най-високата степен.

"От този следобед се очаква засилено присъствие на полицейски служители на обществени места, както и затегнати мерки за сигурност в цялата страна", заяви в телевизионно обръщение премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

Междувременно окончателните данни от индекса на потребителското доверие на Thomson Reuters и Мичиганския университет показаха ръст до 82,5 пункта през август от 81,8 пункта преди месец.

"Август започна песимистично, но ще затвори с реални печалби и индексите вероятно ще достигнат рекордни стойности", каза Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

Гигантът Google съобщи, че ще насочи усилия в разработването на безпилотни самолети за доставки на стоки, следвайки стъпките на Amazon.com. Книжата на компанията поскъпват с 0,21%.

Авторитетното издание The Wall Street Journal съобщи, че Johnson & Johnson желае да се раздели със звеното си производство на медицинско оборудване, оценено на 2 млрд. долара. Капитализацията на дружеството се покачва с 0,45 на сто.

Във фокуса на инвеститорите по-рано през деня бяха данните от Европа. Инфлацията в еврозоната очаквано се забавя до ново 5-годишно дъно през август. Цените на потребителските стоки в 18-те страни от валутния блок нарастват с едва 0,3% през настоящия месец спрямо година по-рано, отчитайки най-ниското си ниво от октомври 2009 г. според Евростат.

През юли инфлацията бе 0,4% на годишна база. Равнището е в т.нар. "опасна зона" под 1% от октомври 2013 г. насам.

Отслабването на инфлацията усложнява допълнително проблемите пред ЕЦБ. Институцията се опитва да реагира на буксуващата икономика в еврозоната, която изпитва допълнителни затруднения заради икономическото противопоставяне между Европа и Русия. Незабавна реакция от страна на Драги и компания на заседанието на 4 септември обаче не се очаква. Според източници от институцията банката ще предпочете да изчака.

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви в интервю за Bloomberg, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не разполага с допълнителни инструменти за развитие на икономиката на еврозоната.

"Паричната политика може само да спечели време", посочи германският министър. "Ликвидността на пазарите не е твърде ниска, тя дори е твърде висока. Ето защо мисля, че паричната политика е изчерпала своите инструменти и следователно това, от което ние спешно се нуждаем, са инвестиции, възвръщане на доверието от страна на инвеститорите, пазарите и потребителите", коментира още той.

"Ако трябва да бъда напълно откровен, не мисля, че паричната политика на ЕЦБ разполага с инструменти за борба с дефлацията", каза Шойбле. По думите му вътрешното търсене стимулира германския растеж, "защото ние разполагаме с високо потребителско и бизнес доверие".

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ, използвана във формирането на лихвите по ипотечните кредити и други потребителски заеми, се държа при 2,332%. Доларът пък поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на Щатите.  

* Данните са актуални към 18:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още