IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Продажбите на McDonald's показват провала на централните банки

Резултатите на компанията са предвестник на предстоящите още по-лоши новини, коментира инвеститорът

09:10 | 14.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фабер: Продажбите на McDonald's показват провала на централните банки

Една от най-популярните "мечки" на фондовия пазар Марк Фабер не пропуска възможност да прогнозира значителен срив на американските акции. В интервю за CNBC в четвъртък той аргументира тезата си, позовавайки се на последните сигнали от... McDonald's.

Във вторник веригата за бързо хранене съобщи, че глобалните ѝ продажби са спаднали с 3,7% през август - според очакванията. Най-значително отстъпление е отчетено в Азия и Тихия океан, като основната причина е скандалът безопасността на месото в Китай. Понижение от 2,8 на сто обаче са отбелязали и продажбите в Съединените щати.

Според Фабер тези резултати са идеален пример за щетите, които действията на централните банки нанасят върху пазара. По думите му данните са предвестник на предстоящите още по-лоши новини.

"Никой не знае със сигурност" кое ще тласне или потисне акциите, но "приходите разочароват. Имахме по същество много слаби продажби от McDonald's. Компанията е много добър показател за глобалната икономика. Ако McDonald's не увеличава продажбите си, това ни казва, че паричната политика до голяма степен се е провалила в смисъл, че цените се покачват повече от разполагаемия доход и така хората да имат по-малка покупателна способност", изтъкна той.

Марк Фабер отдавна твърди, че политиките на Федералния резерв и другите централни банки единствено увеличават цените на активите и предизвикват инфлация, а не стимулират практически икономиката.

"Кредитната експанзия и печатането на пари не се разбира много от обикновените хора. Тя подсилва пазарите на активи, недвижимите имоти и акциите", каза той.

По-рано тази година известният инвеститор изтъкна, че според него балонът на пазара на активи може би вече се пука

"Мисля, че имаме огромен балон при всички активи, който в крайна сметка ще се пукне, а може би вече е започнал", заяви тогава Фабер.

Ако анализът на експерта се окаже правилен, какъв би могъл да бъде в крайна сметка негативният ефект за акциите?

"Имаме бичи пазар от октомври 2011 г. с корекция от не повече от 11 на сто", отбеляза той. "Сега най-вероятно няма да има корекция, а мечи пазар от 20-30 на сто в даден момент", коментира инвеститорът.

Фабер изтъкна също така, че все по-малко акции записват нови върхове, а по-голям брой отчитат 12-седмични дъна, "така че техническата картина на пазара не е много добра".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още