IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард призова Вашингтон да не блокира реформата на МВФ

Управляващият директор на фонда предупреди, че еврозоната се изправя пред опасност от нова рецесия

20:53 | 09.10.14 г. 3
Лагард призова Вашингтон да не блокира реформата на МВФ

Кристин Лагард призова САЩ да спрат да блокира реформата на Международния валутен фонд (МВФ) и защити ролята на фонда като механизъм за борба с кризата, съобщава FT.

Управляващият директор на МВФ откри годишната среща на фонда във Вашингтон. Изглежда, че управлението на фонда е все по-ирелевантно към новите реалности на глобалната икономика, посочва изданието.

Тази седмица например МВФ обяви, че Китай още тази година ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света по отношение на стоките и услугите, които всяка страна произвежда. Вашингтон обаче все още има право на вето върху решенията на фонда и притежава над четири пъти повече права на глас, отколкото Пекин.

Дисбалансите в структурата на МВФ и променящата се околна среда поставя под въпрос легитимността на фонда, предупреждават критиците на институцията. Още през 2010 г. бяха договорени мерки за поправка на дисбалансите, но Конгресът на САЩ все още не е ратифицирал договорките.

“Реформата в управлението и квотите е абсолютно задължителна. Тя трябва да бъде реализирана и всеки знае, че в момента е заседнала в Конгреса на САЩ”, коментира Кристин Лагард. “Много се надяваме, че различните клонове на американските власти  ще разберат значението на наличието на МВФ, който е представител на световната икономика и включва хората, които трябва да седнат на масата заедно. Досега това не се е случвало”, допълва тя.

Представители на МВФ се надяват, че Конгресът на САЩ ще ратифицира споразумението след междинните избори по-късно тази година, но няма гаранции, че това ще се случи. Лагард призова всички страни в политическия дебат в Щатите да не използват фонда за “политически футбол”.

За да засили натиска върху Вашингтон, Лагард изтъкна, че институцията може да се справя с кризисни ситуации като никоя друга институция в света.

Същевременно при откриването на годишната среща на фонда Лагард предупреди, че еврозоната се изправя пред сериозна опасност от нова рецесия, ако държавите от валутния блок и Европейската централна банка (ЕЦБ) не направят повече.

Коментарът на Лагард съвпадна с публикуването на изключително лошите данни за износа в Германия, заради които икономисти коментират, че Берлин ще извади късмет, ако избегне рецесията.

В допълнение към опасенията британският финансов министър Джордж Осбърн посочи, че еврозоната вече пречи на британската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
те всички там са от вълк на горе, всеки който е там е копумпиран и зомбясан вампир обсебен от парите иначе няма да е там много просто ..... *** кво да прайш таквиз управляват света. Само че тея американци са поне завиждат на китайците, че са доминиращи и нещо въртят с японците да стягат пак пушкала уж да се пазят от Китай, а те си спретват война направо ***. Мама им отровна в Европата с Русия на исток с Китай, ама гледат други да вършат работата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
lilivan
преди 9 години
Тази Лагард е обвинена в корупция и я разследват, но е супер нагла и не си подаде оставката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
той и оня миналия шеф на тоя фонд нещо беше надигнал нос и веднага му скалъпиха едно изнасилване на няква негърка у хотела. Сега на баба ти Лангард да не и спретнат същото изнасилване ама с *** ... :)) А МВФ Китайците вече като най големи ше си сглобят нов и ше викнат всички там с равно гласове и американците може да напраат по една тръба .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още